Върни се горе

Водеща: Кои са щастливи - кокошките, производителите, потребителите или търговците? Министърът на земеделието и храните ни е на гости, защото цените на яйцата съвсем не преди Великден, а доста преди това, се покачиха до положение, че преди около една минута ни е писала наша зрителка, която ни казва, че вчера си е купила яйце за 50 стотинки. Това било от евтините яйца, защото имало и такива по 56 стотинки. Тя си пази касовия бон. Заплатата й е 350 лв.

Водещ: Цената на яйцата в големите вериги е около 40 стотинки. Това ни шокира много, заради големия ръст, но сега ни шокира и министър Найденов, който ни каза, че в Париж цената на яйцето била 26 стотинки. А колко е в Брюксел и в Берлин?

Мирослав Найденов: Късно снощи във връзка с предаването „Тази сутрин”, се обадих на аграрните аташета в Берлин, Париж и Брюксел, и те ми подадоха цена към снощи. В Париж са най-евтини яйцата - около 26 стотинки, около 28 стотинки са в Берлин, най-скъпи, около 30 стотинки, са в Брюксел. Средната цена в тези три големи столици е около 28 стотинки, а в България цената вече в големите вериги гони 40 стотинки. И кой е щастлив от тези цени? Определено не са кокошките, защото те бяха щастливи към 1 януари. Щастливи в момента са някъде по веригата производител-търговец. Аз днес имам среща с производителите на изложението в Пловдив – „Агра”. Утре ще имам среща и с търговските вериги.

Водещ: Кой мъти цената всъщност на яйцата?

Мирослав Найденов: Не знам кой я мъти, но аз ще ви кажа какво ще направя, защото е важно нещастни да не бъдат българските пенсионери, нашите родители, които с ниските пенсии и заплати, точно за тях това е голям удар. Така че какво ще направя? Първо – аз ще обясня днес на производителите, че ако причината е в тях и те необосновано вдигат цените, не дай си Боже, да има някакво картелно споразумение, тези средства, които са предвидени да компенсират техните инвестиции да отговорят на изискванията, държавата е предвидила един пакет за целия сектор птицевъдство около 30 млн., от които около 6,5 млн. лв. са предвидени точно за тези, които отглеждат кокошки-носачки и ако причината е в тях, правителството ще преразгледа това си намерение.

Водещ: Няма да им дадете колко милиона?

Мирослав Найденов: Около 6,5 млн. лв. са предвидени за компенсация, така че те ще ги получат, ако могат и обосноват нормални цени към българските търговци. Второ – аз ще говоря с търговските вериги. И ако причината е в тях, тогава ще има действия и по отношение на тях, тъй като агенцията по храните в момента очаква разпореждане да започне проверки по цялата верига, за да провери откъде идва този голям скок.

Водещ: Ако надценката е там, какво може да направи държавата, това е пазар?

Мирослав Найденов: Знаете ли, аз преди около месец-месец и половина имах среща с българските производители, които настойчиво ме помолиха да ги защитя от нелоялната конкуренция от полските производители. Тогава държавата се намеси и почти спряхме вноса на полските яйца, които са чувствително по-евтини.

Водеща: А защо са по-евтини полските яйца?

Мирослав Найденов: Просто по-голямо производство, по-добре организирано по всяка вероятност.

Водеща: Щастливи ли са полските кокошки?

Мирослав Найденов: Колкото нашите са щастливи, но аз ще се обадя на полския си колега, с който сме в много добри отношения, и ще го помоля вносът към България да продължи. Така че, ако това не престане в рамките на дни, т.е. ситуацията с цената на българските яйца не се нормализира, ще отворим пазара за полски яйца, които ще нормализират незабавно цената, защото производството в Полша е голямо. Не искам това да звучи като предупреждение или заплаха, но нека да е ясно – интересите на българския потребител са на първо място. Да, аз като министър на земеделието защитавам и производителите, но това няма да е на гърба и за сметка на потребителите.

Водещ: Да не ви замерят с яйца сега?

Мирослав Найденов: Това е тяхно решение. Правим всичко за тях, което те са поискали от нас. Днес искам в 12.30 ч. на срещата в Пловдив аз да чуя от тях къде е причината, но не е нормално цената в Париж, Берлин или Брюксел да е с 10 стотинки по-евтина, отколкото цената в България. Това просто не е нормално и тези изисквания, на които трябва да отговарят в България, същите изисквания са и по отношение и на клетките в тези страни, които изброих.

Водеща: Защото част от аргументите на производителите са, че след 1 януари, когато бяха по европейски директиви ощастливени българските кокошки ...

Мирослав Найденов: Не само българските, това е европейска директива и тя важи за целия ЕС. Така че, ако това беше логиката, цената на яйцата в Париж щеше да бъде същата или по-висока от тази в България. Наистина няма логика, защото в същото време, примерно, има цени на хранителни продукти, които в Париж са по-скъпи. Примерно, хлябът в Париж е по-скъп.

Водещ: Да чуем логиката на самите производители.

Водещ: Част от техните аргументи са, че понеже вече живеят по на широко, българските щастливи кокошки чупят по-често яйцата си, оцапват ги с разни екскременти и не могат да се използват и за това много брак има. Аз това разбрах от обясненията им.

Мирослав Найденов: Но аз си мисля, че френските кокошки също си чупят яйцата. Ние влизаме в някакви безумни обяснения.

Водещ: Нека да видим и включване с мнението на производителите. Един наш зрител пита – как може да има щастливи кокошки без петли. Сега включваме Антон Хекимян. Здравей, кажи ни къде си.

Репортер: Добро утро. Аз се намирам в една столичната птицеферма. Това, което се движи около мен, е т.нар. трамвай, който дава храна на всичките близо 9 хил. кокошки, които се намират около мен. А те, повярвайте, наистина са щастливи, защото са гледани по европейски директиви, нещата, за които си говорихте преди малко – големите клетки. Аз си харесах една кокошка и си я кръстих Мими, тя ми снесе това яйце. Всички тези кокошки са в големи клетки, снасят зад червени завеси и си точат ноктите на специални пили, защото се гледат върху мрежа и не стъпват върху твърда повърхност – всичко това е по европейски директиви. Дали обаче тези щастливи кокошки и яйцата, които снасят, носят нещастие на джоба ни? Преди малко си говорих с Николай Тодоров, който е управител на тази птицеферма, че всъщност щастието е философско понятие за хората, но ако се спрем на един друг философски въпрос – кое е първото, яйцето или цената на яйцето – кажете ни, кое е първото?

Николай Тодоров: Най-напред е търсенето, пазарът, може би това е първото. Пазарът определя цената. В момента съществува една известна спекула с повишаването на цените на яйцата, но то е следствие на това, че влезе в сила директивата на ЕС за всички страни-членки за премахването на малките клетки.

Репортер: Новите условия ли са проблемът, по-високите цени на фуража, по-високите цени на горивото ли, кое всичко от това формира цената на яйцето?

Николай Тодоров: И това формира цената на яйцето, но най-вече спирането на това свръх производство, което идваше от Полша, на едни безкрайно ниски цени, спекулативни цени и спирането на вноса на яйца с нерегламентиран произход. В България влизаха яйца, които не са маркирани, яйца, които са излезли от срока си за годност – до 28 дни при съхранение от 5 до 18 градуса.

Репортер: Означава ли това, че сме яли некачествени яйца от Полша до този момент?

Николай Тодоров: Със сигурност по простата причина, че сега в момента сигурното е това, че ние поне в България ядем пресни, истински, българско производство яйца. Миналата седмица шефът на агенцията по храните обяви за четвърт милион яйца, хванати не маркирани от Полша.

Репортер: И това да повиши цените с повече от 20% за 2 седмици?

Николай Тодоров: Повишаването на цените най-напред идва от търсенето и от намаленото производство в европейски мащаб. В България имахме около 3,4 млн. кокошки. Заради влизането на новата директива ние бяхме принудени в страната, по данни на Съюза на птицевъдите, да се унищожат около 800 хил. птици.

Репортер: Това означава, че този дефицит на яйца и по-високите цени е заради европейските директиви и намаляването броя на кокошките?

Николай Тодоров: Точно така.

Репортер: Каква е реалната цена на това яйце, което държа в ръцете си?

Николай Тодоров: За да бъде изчислена реалната цена, най-напред нека да видим каква е цената на фуража. Само в последните 2 седмици 22% скочи цената на зърното. Зърното влиза във фуража, то е една от основните съставки. Репортаж: Ясно – фураж, горива. Но ето това яйце, което държа, колко струва, колко го купува търговецът на едро?

Николай Тодоров: Това яйце от нас днес излиза на цена 28-29 стотинки.

Репортер: Колко е излизало преди една година или преди нова година това същото яйце?

Николай Тодоров: Преди една година по същото време това излизаше някъде от порядъка на 18 стотинки, с ДДС говорим през цялото време.

Репортер: Така, тези 10 стотинки откъде идват?

Николай Тодоров: Тези 10 стотинки идват именно от поскъпването на фуражите, поскъпването на горивата, енергиите. Всичко това се калкулира, а и новите директиви.

Репортер: То излиза на 30 стотинки от вас, а търговците го продават на 50 стотинки.

Николай Тодоров: Тук говорим за три неща. Имаме цена на производител, цена на едро – това са стоковите борси и тържищата – и цена в търговската мрежа. Между нас, като производители, и търговската мрежа се формира една цена и тя винаги е била от порядъка на 11-12 стотинки, говоря в реални стойности. 11-12 стотинки между производител и търговец.

Репортер: Но министър Найденов чух, че каза в разговора в студиото, че в Париж цената на яйцето е по-евтина, отколкото при нас.

Николай Тодоров: Не, вчера поне това, което излезе в пресата, е, че цената на яйцето в Лондон е около 60 стотинки, в Брюксел около 50 стотинки, в Москва е около 42 стотинки, като нашата цена.

Репортер: Да, но Москва е скъп град.

Николай Тодоров: И Лондон е скъп град, а и защо пък София да не бъде скъп град.

Репортер: Но пък другото, което исках да кажа, е, че всъщност драстичното покачване на цените по някакъв начин продължава. Показахме ви миналия петък как е скочила двойна цената на яйцата във Враца. Вижте сега отново от репортажа на кореспондентите ни, как цената на яйцата продължава да расте.

Кореспондент: От началото на седмицата в някои магазини яйцата удариха 43 стотинки бройката. В този все още задържат цената на 38 стотинки и обясняват, че ги предлагат с минимална надценка, за да не загубят клиентите.

Магазинер: Всеки казва, че ние вдигаме цените, а по принцип всеки един иска да продава по-евтини, защото да може да се купува.

Кореспондент: През последните дни в складовете цената непрекъснато варира.

Магазин: За събота е 37 стотинки, а за утре тенденцията е да станат 47-50 стотинки. Това е по информация на складовете. Казват ни, че няма яйца, няма внос, няма производство, кокошките не искали да носят в студеното време.

Кореспондент: Леля Елисавета от село Долна Кремена няма проблеми с производителността на кокошките. От 11 пернати в двора събира по 7-8 яйца на ден.

Елисавета: Сигурно на магазина са от златни кокошки и за това са по 40 стотинки яйцата. Моите не са, моите са прости кокошки, като мен са прости. Снасят всеки ден.

Кореспондент: Яйцата на леля Елисавета стигат само до внуците й. Но много дребни стопани си позволяват и да продават, за да си подкрепят пенсията с някой лев и не е чудно, че клиентите от града се преориентират към селата.

Жена: Сега ги давам на 20 стотинки, за Великден мога и да ги вдига на 30 стотинки, защото цената на царевицата и на зърното върви нагоре, но 40 стотинки – е безбожно скъпо.

Кореспондент: Според мнозина взривоопасното поскъпване идва от въведените правила за отглеждане на щастливи кокошки у нас.

Производител: Не зависи от производителите. Искаме ЕС, искаме европейски норми.

Кореспондент: Клиентите обаче са нещастни.

Клиент: Според нас се случва това, че няма никакъв ред в тази търговия, всеки си слага цени – който може купува, който не може, умира.

Кореспондент: За това, според гражданите, както е тръгнало, на Великден може масово да се чукаме с бутафорни яйца, вместо с истински.

Клиенти: Ако има данъчни да вървят по магазините, ще паднат цените.

Репортер: Но пък другото, което исках да кажа, е, че всъщност драстичното покачване на цените по някакъв начин продължава. Показахме ви миналия петък как е скочила двойна цената на яйцата във Враца. Вижте сега отново от репортажа на кореспондентите ни, как цената на яйцата продължава да расте.

Кореспондент: От началото на седмицата в някои магазини яйцата удариха 43 стотинки бройката. В този все още задържат цената на 38 стотинки и обясняват, че ги предлагат с минимална надценка, за да не загубят клиентите.

Магазинер: Всеки казва, че ние вдигаме цените, а по принцип всеки един иска да продава по-евтини, защото да може да се купува.

Кореспондент: През последните дни в складовете цената непрекъснато варира. Магазин: За събота е 37 стотинки, а за утре тенденцията е да станат 47-50 стотинки. Това е по информация на складовете. Казват ни, че няма яйца, няма внос, няма производство, кокошките не искали да носят в студеното време.

Кореспондент: Леля Елисавета от село Долна Кремена няма проблеми с производителността на кокошките. От 11 пернати в двора събира по 7-8 яйца на ден.

Елисавета: Сигурно на магазина са от златни кокошки и за това са по 40 стотинки яйцата. Моите не са, моите са прости кокошки, като мен са прости. Снасят всеки ден.

Кореспондент: Яйцата на леля Елисавета стигат само до внуците й. Но много дребни стопани си позволяват и да продават, за да си подкрепят пенсията с някой лев и не е чудно, че клиентите от града се преориентират към селата.

Жена: Сега ги давам на 20 стотинки, за Великден мога и да ги вдига на 30 стотинки, защото цената на царевицата и на зърното върви нагоре, но 40 стотинки – е безбожно скъпо.

Кореспондент: Според мнозина взривоопасното поскъпване идва от въведените правила за отглеждане на щастливи кокошки у нас.

Производител: Не зависи от производителите. Искаме ЕС, искаме европейски норми.

Кореспондент: Клиентите обаче са нещастни. Клиент: Според нас се случва това, че няма никакъв ред в тази търговия, всеки си слага цени – който може купува, който не може, умира.

Кореспондент: За това, според гражданите, както е тръгнало, на Великден може масово да се чукаме с бутафорни яйца, вместо с истински. Клиенти: Ако има данъчни да вървят по магазините, ще паднат цените.

Водеща: Може ли отговор на въпроса, защо преди малко кокошката не ми снесе яйце на стойност, каквато французинът Жан, живеещ в Париж, си купува от магазина – 28 стотинки?

Репортер: Да отправим въпроса към управителя на птицефермата. Защо преди малко кокошката Мими снесе яйце, което е на същата стойност, каквото е в магазините на Париж? 14-13 евроцента по данни на министъра е в Париж, а ние тук го купуваме от птицефермата за толкова.

Николай Тодоров: Данните, които г-н Найденов ги има, сигурно са много точно, но може би пазарът и той е единственият, който определя цената. В момента във Франция и в други страни на Европа има райони, където яйцето може да бъде 15 евроцента, но да друго място може да бъде и 30 евроцента.

Репортер: Може пък да има и свръх производство, предполагам.

Николай Тодоров: Свръх производство – да, по всяка вероятност и това играе голяма роля. Но ако има също и незаконен внос. Това е хубавото, че Българската агенция по безопасност на храните прави един сериозен контрол и трябва да налага санкции за тези, които нарушават правилата.

Репортер: Това по някакъв начин помага ли на родното производство?

Николай Тодоров: Изцяло.

Репортер: Последно да попитам – наближават великденските празници, това ли е причината яйцата да растат?

Николай Тодоров: Не.

Репортер: Ако цената продължава да расте, а пък търсенето падне – това ще ви принуди ли да намалите цените?

Николай Тодоров: При всяко едно положение пазарът ще е този, който ще регулира и коригира цените. Ако търсенето намалее, естествено, че цената ще започне да пада.

Репортер: Благодаря ви. Само че не очакваме търсенето да намалее, предвид предстоящия Великден. Разбрахме, че ядем яйца колкото московчанина, но най-добрите – български. А те със сигурност са пресни, защото птицефермите у нас не са толкова много.

Водещ: Благодарим ви. За фуража и горивото да кажем, обаче защото имаше и такъв аргумент, че има поскъпване на зърното, за горивото е ясно.

Мирослав Найденов: Има определено поскъпване на фуражите. Това е нормално, тъй като се изчерпва реколтата. Но същите неща важат и за производителите в останалите страни, които коментирахме. За да е ясно за зрителите, тази цена не е нормална и тази цена ще се регулира, тъй като пазарът ще реагира.

Водещ: Какъв внос ще разрешите от Полша?

Мирослав Найденов: Не, не е нужно да го разрешаваме. Ние спряхме, тъй като имаше опити за внос от Полша на яйца от клетки, които не отговарят на изискванията. Така че това спряхме. Но много бързо ще реагира пазарът. Аз днес очаквам те да се вразумят, защото цената 28 стотинки от фермата не е нормална.

Водещ: А колко ще струва полското яйце?

Мирослав Найденов: Не знам колко. Възможно е в магазина в Париж да е полско яйцето, абсолютно не го изключвам. Така че при всички случаи не е нормално да излиза от българската ферма с цена, на която се продава в хипермаркет в Париж. Това е ненормално и това ще бъде регулирано. Нека да бъдат сигурни потребители, че този опит. Всичко което казаха, да, може би има донякъде логика, но най-голямата истина е, че това се прави заради Великден. Пробва се пазарът, защото те дори и да свалят, ако се стигне до високи нива, дори и да свалят, то пак ще останат по-високите цени.

Водещ: Левче може ли да стане?

Мирослав Найденов: Няма да стане левче. Няма да го позволим. Ние живеем в един голям пазар. Това няма да се позволи. Той самият производител каза, отговаряйки, че смята, че заради спекула цените са по-високи.

Водеща: Преди минута наш зрител е попитал – възможно ли е килограм свинско да струва колкото 12 броя яйца, ако това не е най-голямата спекула, здраве му кажи.

Мирослав Найденов: Ако е 50 стотинки яйцето, то 12 яйца са 6 лв., а и един килограм свинско е толкова. Това наистина не е нормално. Категорично е заради Великден. Надявам се днес след срещата ми днес с производителите и утре след срещата ми с търговските вериги нещата да се нормализират. В противен случай, вярвайте, държавата има механизми.

Водещ: Къде, според вас, е проблемът, при кого?

Мирослав Найденов: Преди да разговарям и с двете страни не бих могъл да отговоря. Аз вчера разговарях с г-н Едуард Стойчев, който е председател на Комисията по стоковите борси и тържища. Той е имал разговор с търговци и търговците казали, че проблемът бил в производителите. Ако питате производителите, те ще ви кажат, че проблемът е в търговците. Но някъде по средата е. Но тази ситуация е ненормална – ние да ядем по-скъпи, отколкото в останалите европейски столици яйца. Това ще се нормализира до дни.

Водеща: Вижте какво казва наш зрител, преди 3 минути е писал – слушал, гледал и какъв извод направил. Кажете верен ли е? „Мисля, че вината е на производителя, и на търговеца. Производителят използва факта, че самото гледане на кокошки е по-скъпо, но забравя да каже, че ще бъдат компенсирани от държавата. А самият търговец се възползва от факта, че не се внасят яйцата от Полша. Не може в различни вериги магазини яйцата да се продават на една цена”.

Мирослав Найденов: Аз коментирах в началото, че ако имаме някакви съмнения за картел, ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията.

Водещ: И ще прави проверки в продължение на година.

Водеща: Ниската производителност на труда в селското стопанство мъти цената на яйцата, както и на всички останали цени, казва друг наш зрител.

Мирослав Найденов: Е, тя ниската производителност ...

Водеща: Пак отиваме на темата Полша, където яйцата били евтини, защото много произвеждали.

Мирослав Найденов: Определено, където се произвежда повече, цената е по-ниска, това е световна практика, но ние сме много малък пазар, за да може тази цена да се задържи.

Водещ: И ще го регулирате, въпреки че ще ви обвинят в социализъм, в опит да контролирате пазара.

Мирослав Найденов: Те ежедневно ме обвиняват в какво ли не. За мен е важно майка ми, която е пенсионерка, да може да си купи яйца и хилядите милиони като нея да си купят яйца на нормални цени.

Водеща: Наш зрител, който живее в Лил, Франция, казва – купих си кутия с 6 яйца, екстра качество от най-скъпите за 1,30 евро. Това прави 2,60 лв. Значи 40 стотинки излизало за яйце – екстра качество – най-скъпите.

Мирослав Найденов: Но втората кутия му е промоция.

Водеща: Минималната работна заплата в Лил е 1200 евро и по време на Великден яйцата, и козунаците поевтиняват, защото има промоции.

Мирослав Найденов: Точно така е.

Водещ: Дали имаме още време, за да ни отговорите за нещо, за което ви обвиняваха – за лобизъм и фирми, които биха се били облажили. Става дума за дървесина, за скандала ви с Корнелия Нинова. Имаше вчера иронични заглавия – „Неотстъпчивият Мирослав Найденов – отстъпи”. Кажете ни за какво става въпрос?

Мирослав Найденов: Не, не съм отстъпил. Просто дадох време на работната група да излезе с предложение, за да може да се регламентира търговията и добивът на дървесина в България. Има доста неясноти, има доста тежко наследство. Всички знаят, цялата общественост знае, че има дървена мафия в България. Категорично ще се боря с тази мафия. Това, което те самите ми казват, да добиват 5 камиона, от които 3 да плащат, а 2 да ги крадат – няма да продължи. Не съм отстъпил от позицията да се продава дървесина на стоковата борса, защото няма измислен по-точен начин.

Водещ: А вчера не спряхте ли?

Мирослав Найденов: Спряхте временно, докато се изготвят тези правила. Поканих целия бранш, направиха една голяма работна група, за да изготвят правила. И ако те постигнат консенсус, аз ще приема правилата едно към едно. Не знам дали ще успеят, защото интересите в този сектор са големи. Оборотът на средства е много голям.

Водещ: Ако има дървена мафия, защо някой не арестува мафиотите, ако има такова нещо, ако го знаете?

Мирослав Найденов: Има посегателство по българските гори, ежедневно това се случва. Дори преди няколко дни имаше инцидент, горски стражари бяха нападнати от голяма група роми. Този инцидент завърши със смъртни случаи. Така че няма да отстъпим от това, да спрем тази порочна практика в гората, каквото и да ни коства. Дадох им отсрочка, за да се опитат сами да направят правила. И една добавка, понеже имаше вчера една публикация по отношение на пилешкото месо и на инжектираните леви бутчета.

Водеща: Да, може ли лявото бутче да е инжектирано с хормони, а дясното – не?

Мирослав Найденов: Категорично, това граничи с не знам какво. Но първо – не се третират с растежни хормони животните, птиците в България и в ЕС. Второ – няма практика, тъй като те са третират единствено с витамини, това не става чрез инжектиране, а става с водата, така че няма нищо общо с лявото или дясното бутче.

Водещ: Т.е. това е измишльотина, което са го написали?

Мирослав Найденов: Абсолютна. А и дори да се инжектира примерно една птица, чисто експериментално, след няколко минути това, което се инжектира, то се резорбира и не остава в лявото бутче. Така че нека да бъдат спокойни хората, контролът на агенцията по храните е невероятен. Да ядат, дали е ляво или дясно, няма никакво значение, гарантирана е безопасността на това, което се консумира.

Водещ: Наш зрител от Германия ни пише, че и в Германия са по-евтини яйцата – 12 цента струва 1 яйца, а 10 ако си купиш, е 1,09 евро, което означава, че излиза от 24 стотинки.

Мирослав Найденов: Да, аз ви казах. Все пак има разлика и в размера на яйцата, малко по-малките са по-евтини, но все пак средната цена е с около 10 стотинки по-ниска от България и ако това не бъдат добри производителите и търговците да го регулират до края на седмицата, държавата ще се намеси.

Водещ: Имаше един призив на един бивш премиера – „За Бога, братя, не купувайте”.

Мирослав Найденов: Аз ще кажа, не да не купуват, а призивът ми е към производител и търговци – вразумете се, защото ако не се вразумите, държавата ще ви вразуми.

Водеща: Приключваме. Може би трябва да направим и специален разговор за пилета.

Мирослав Найденов: Спокойно, няма хормони.

Водещ: Благодаря ви.

Сподели в: