Върни се горе

„Започна кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни”, информира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за „Дарик радио”. Производителите и търговците на тютюн са заинтересовани продукцията да бъде изкупена и обработена, защото при продължителен престой тя влошава качеството си, поясни министърът. Според  него трябва да има регулаторен режим относно изкупуването на тютюна, отнасящ се до минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на стоката.

 

Предвиждат се законови промени, свързани със създаване на регистър на тютюнопроизводителите с цел да се сключват точни и коректни договори между производители и търговци. В бъдеще ще се засили и контролът по отношение на семенния материал за производство на тютюн, съобщи министър Греков.

 

„Аз оценявам високо вложения труд на хората, които отглеждат тютюн и той трябва да бъде оценен по достойнство”, каза още той. „Министерството на земеделието и храните не може да се намесва в отношенията между производители и търговци, но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара”, уточни министърът.

 

По друга актуална тема за вноса на плодове и зеленчуци от чужбина министър Греков е категоричен, че стриктният контрол по границите ще продължи с цел да се защити родното производство. Той отново апелира търговските вериги да отворят врати за български земеделски стоки, тъй като те са с високо качество.

 

Държавата ни има поети ангажименти, свързани с договора заприсъединяване на страната ни към ЕС, които трябва да се изпълняват с ясно обозначени срокове. В него държавата ни е приела ангажимента да отвори пазара си на земя за страните членки на ЕС след 1 януари 2014 г. и това вече е факт, посочи министър Греков. Той увери, че след отпадането на мораториума няма наплив на чужденци да купуват българска земеделска земя.


Сподели в: