Върни се горе

Българските гори са едно от малкото национални богатства и ние сме длъжни да ги завещаем на поколенията след нас. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на дискусия за горските пожари в България. Трябва да се грижим за тях не само с отговорността на стопанина, но и с отговорността към нашите съседи, защото те имат и трансгранично значение, допълни още той. Министър Найденов отбеляза, че няма по-голям бич за българските гори в момента от тези пожари, които, за съжаление във връзка с климатичните промени, зачестяват. Изпитахме и продължаваме да изпитваме последствия тази година.

 

Той уточни, че със създаването на  новата структура за управление и стопанисване на българските гори в лицето на шестте държавни горски предприятия се заделя не малък ресурс във фонд „Инвестиции”, възлизащ на около 40 млн. лева годишно. Средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на горска инфраструктура. Министър Найденов добави, че ще се направи всичко необходимо за материално-техническо обезпечаване на допълнителни противопожарни мерки, като изграждане на система за ранно предупреждение, включително и осигуряване на специализирана летателна техника за мониторинг и гасене на горски пожари. За целта ще бъде потърсено финансиране и от Европейския съюз, допълни още той.

 

По данните на Изпълнителната агенция по горите от началото на годината до сега са възникнали 306 горски пожара на територията на страната, като близо 70% от тях са в следствие на човешка небрежност. Засегнатата площ е над 20 400 дка.  

Сподели в: