Върни се горе


Увеличават се количествата на оранжерийни краставици и домати – втора реколта. За периода от 24 септември до 01 октомври 2012 година, инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българска агенция по безопасност на храните са издали сертификати за качество на 1010 тона краставици и 1686 тона домати.

 

Най-голям дял при сертифицирането се пада на ябълките. За едноседмичния период до 01 октомври 2012 година са проверени  1790 тона ябълки с  високо качество.

По области са сертифицирани следните количества ябълки:


                    Благоевград – 541 тона

 

                    Пловдив       - 508 тона

 

                    Бургас          -  222 тона

 

                    Русе              -  147 тона

 

                    Варна           -   136 тона

 


Ябълката е най-богатият на сортове овощен вид. Смята се, че в света има над 10 000 сорта ябълки. В практиката сортовете ябълки  се различават по вкуса на плодовете, по оцветяването на плодовата кожица и по времето на узряването. Според вкуса си сортовете ябълки  се делят на две големи групи - сортове със сладко плодово месо и такива с кисело плодово месо. Според оцветяването на плодовата кожица сортовете ябълки  биват жълти и червени. Към жълтите спадат всички сортове, които в лагерна зрялост имат жълто или зелено оцветена кожица. Към червените спадат всички, които са с червено оцветена плодова кожица, независимо от това, дали червеният цвят покрива целия плод или е само на петна, на ивици или на пламъци.

 


Сподели в: