Върни се горе

Водещ: Ще си говорим за 1,1 млрд. лева. Губим ли тези европейски пари по Програмата за селските райони? Ще трябва ли да ги възстановяваме със собствени средства от националния бюджет? Много сериозни обвинения вчера на лидера на БСП Корнелия Нинова към екипа на Министерство на земеделието. Десислава Танева – министърът е тук.

 

Да пуснем първо кратък откъс с твърденията, че всички ние ще покриваме 1.1 млрд. лева, профукани или загубени от вас – която дума си изберете. 

Корнелия Нинова: Край на мита – на тях им ги спираха, на нас ни ги пускат. Засега неофициално, но ще сдобием с този документ и официално, ви представям писмо на Европейската комисия, главна дирекция „Земеделие и развитие на земеделските райони“, където много ясно е записано следното: Грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията. Тези пари няма да ни бъдат платени от Европа. продължавам с последиците за всеки българин – тези пари – около 1.1 млрд. ще бъдат покрити от националния бюджет. Следващата стъпка е този разход непредвиден в националния бюджет да бъде покрит със заем. 16-те, от миналата седмица 17 млрд. заеми ще продължават да растат, драги българи. Това ви е подаръка от правителството на Бойко Борисов – заеми и дългове, които Европейската комисия няма да възстанови, защото фирми, процедури, обръчи от приближени до правителството оползотворяват европейски средства не по предназначение, да си го кажем директно – крадат.

Водещ: Ще плащам аз заеми, защото фирми близки до вас са крали пари и 1.1 млрд. ще ги покрива бюджета – звучи отвратително. 

Десислава Танева: Да, отвратително звучи това, което чухме в момента си е един филм, на който сценарист е г-жа Корнелия Нинова. 

Водещ: Не е вярно. 

Десислава Танева: В нищо от това, което каза, няма вярно, извън едно писмо, което показа, което аз също ви нося. Само че трябва да ползваме минимална експертиза дори, за да можем да четем писмата. Става въпрос, първо може би да започна с това, защото звучи много стряскащо 1.1 млрд. Този 1.1 млрд. близо е разплатен и възстановен заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма от Комисията. 

Водещ: Какво означава платен, разплатен и пак платен? 

Десислава Танева: Средствата – 522 млн. евро са разплатени през 2015 година. 

Водещ: От кого? 

Десислава Танева: От Държавен фонд „Земеделие“. И те са ни възстановени от Европа, тъй като тези средства са европейски. 

Водещ: Тоест, те са покрити? 

Десислава Танева: Разбира се. Много малка сметка за уравняване остава. Така че 1.1 млрд. не губим, програма няма спряна. Само давам пример вчера, в момента, в който излезе този филм, който ни разказа г-жа Нинова, в същия ден 56 млн. лева бяха платени на земеделските производители. Питам – ако беше спряна програмата, можехме ли да разплащаме? От момента, в който излиза писмото, което тя цитира и аз го нося и ще го обясня, бяха разплатени близо 200 млн. лева, включително и по новата Програма на развитие на селските райони. Питам – ако това писмо означаваше спиране, можехме ли да платим 200 млн. лева общо? 

Водещ: Дайте само да разберем принципът какъв е. Първо, държавата покрива плащанията по програмата, по проектите на хората. После Европа покрива, ако всичко е наред. 

Десислава Танева: Да. Извън това има различни процедури, проучвания.

Водещ: Могат ли да ни накарат да върнем заради липса на прозрачност – тя такова нещо цитира в писмото, и ако нещо е откраднато, да трябва да връщаме пари? 

Десислава Танева: Да, можем да имаме корекции. Корекциите се правят по различни причини. Писмото, което тя цитира, по което в момента има санкции от 6 590 евро – аз ще ви го покажа – става въпрос за приемането от службите на Комисията на доклада на сертифициращия орган на Разплащателната агенция в България, която заверява чисто счетоводно тези направени разплащания, и е отчела грешка под 2%. Когато грешката е под 2%, няма санкция. По една декларация за управление на средствата, подадена от Разплащателна агенция – тази грешка е над 2% - тя е между 2 и 3. Ако е между 2 и 3 този процент, би следвало да е като санкция. Но тук говорим за 0.5% на 1,1 млрд. е 5 млн. евро, нали? Такава санкция 2010 година също е имало. Освен това, решенето публично е публикувано в официалния вестник на Комисията – на три държави тези сметки не са уравнени към 31 май. Ето това са: България, Франция и Италия. Това е рутинна… 

Водещ: Какво казвате, че тя лъже ли?

Десислава Танева: Не, става въпрос за статистически грешки дали са под 2 или над 2%. 

Водещ: Корнелия Нинова казва ли истината или лъже? 

Десислава Танева: Категорично лъже извън съществуването на това писмо. И ние ще поканим както е г-жа Нинова, която е интелигентен човек, но явно следва съветите на нейни политически пиари и иска да се позиционира явно като крайна опозиция, ние ще поканим и техните евродепутати, за да прочетем писмото. Защото, само да дам един пример – на последния Съвет на министрите, на който бях, и имах среща със службите в Комисията, ми задават въпроса: От къде в България излизат тези информации за тези милиарди? Ние тук милиардите ги няма. 

Водещ: Как искате да кажете, че тя ще вика журналисти, за да лъже? Че е лъжкиня – това ли ми казвате? 

Десислава Танева: Аз не искам да обиждам никой. 

Водещ: Не, не – ако някой лъже е лъжец. Така ли е? 

Десислава Танева: Искам да използваме обаче факти. 

Водещ: Не, искам да разбера дали твърдите, че Корнелия Нинова е лъжец? 

Десислава Танева: Категорично това е лъжа. Аз не мога да обидя никой. Г-жа Нинова е интелигентен човек – тя защо го говори, аз не мога да кажа. 

Водещ: Как ще си позволява да го прави, ако и вие писмото, как ще го прави? 

Десислава Танева: Имам го, разбира се. 

Водещ: Дали то да дава възможност – самото писмо – да се чете по различен начин просто? 

Десислава Танева: Когато човек разбира какво чете, когато познава законодателството, когато познава процедурите, това писмо може да се чете по един единствен начин. А извън това писмо има и други одитни мисии, въз основа на които текат процедури за определени санкции. 

Водещ: Думата „непрозрачност“ – аз сега ще потърся цитата. Аз видях една думичка… 

Десислава Танева: То писмото е при мен. 

Водещ: Така, „Грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени“. Това дава ли възможност – цитирам думичката, която тя използва – „краде“. Нещо, което се представя за грешка, която може да бъде хваната, но може и да не бъде хваната, но всъщност да се краде. И ако те хванат, казваш грешка, ако не те хванат – откраднах. 

Десислава Танева: Разбира се, че има такива възможности и е постоянна битката за това как да са правилата и проверките, за да няма такива измами. Има и спрени проекти, и неразплатени проекти, и корекции. 

Водещ: Друго ви питах – дали зад грешка може да стои хванати в кражба? И ако те хванат в кражба, казваш: Това беше грешка, извинявам се. 

Десислава Танева: Ние не се извиняваме, напротив. Там, където има грешка, плащанията се удържат, не се възстановяват или се дължат. Освен това, на практика една част от писмото е един от проблемите, за които има и направен екшън план – те са към сертифициращия орган, е да увеличат извадката, въз основата на която са стигнали до това, че грешката е под 2%. Примерно, давам пример – той е елементарен, нека да се разбере. Сертифициращият орган е направил извадка за проверка на 1 200 имота. Комисията с това писмо в хода на разговора ти казва: Не трябва да са 1 200 имота, трябва да са 500 повече, за да имаме по-голяма извадка, за да сме по-точни в процента грешка, който да установи. И този процент вече се екстраполира на общия обем транзакции. 

Водещ: Твърдите, че 1,1 млрд. всъщност веднъж са платени от правителство, са покрити и са дошли, европейските пари вече са взети. 

Десислава Танева: Да, много малка сума остава. 

Водещ: Да не се наложи да теглим някакъв заем, да ви го плащаме после? 

Десислава Танева: Не, това са филми просто. Това просто е абсолютно несериозно. Във всяка една процедура има правила, по които да се докаже грешката, дори претенцията да се докаже, срещата, която е определена е на 12 октомври. Ето го писмото, то не е тайна. Ние ще поканим всички експерти на БСП. В интерес на истината тези, които се занимават със земеделие подобна глупост не могат да кажат. Поне така се надявам, освен ако опозиционното у тях надделява и това означава да говорим всякакви лъжи. Има вече насрочена и среща, и има план, който сертифициращият орган изпълнява, не държавно – сертифициращият. 

Водещ: Много са категорични. Тя също изглежда много категорична. 

Десислава Танева: А, тя може да изглежда много категорична, да. 

Водещ: Според Десислава Танева, Корнелия Нинова лъже. 

Десислава Танева: Това е лъжа. 1.1 млрд. – нито има изискване, нито има спрени. Напротив, разплащанията се извършват и в деня, в който г-жа Нинова обясни това. И нека да кажа още едно мое мнение. 

Водещ: Финал. 

Десислава Танева: Да, финал. Когато политическата класа вижда общественото си доверие как спада с всяка година, както виждате казвам политическа класа, не Корнелия Нинова, този спад на доверие е от вече установените практика, манталитет да излизат, да са правят такива филми, да се говори нещо, което смятат, че ще доведе до политически дивидент, но не и до реалността. Освен това, земеделската програма е с 115 хил. бенефициента годишно… 

Водещ: Разбрах ми. За мен беше важно да разбера дали ще плащам за кражби. Казвате – не. 

Десислава Танева: това няма как да се случи. 

Водещ: Благодаря ви. Десислава Танева беше гост на предаването.

Сподели в: