Върни се горе

Нова технология за съхраняване и консервиране на силаж от царевица в полиетиленови ръкави създадоха учените от Института по фуражните култури в Плевен. Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Атанас Кирилов по време на инициативата „На кафе с учен”, която се състоя в Интер Експо център в столицата. Дискусията се проведе в рамките на поредния формат от фестивалния цикъл, финансиран по проекта на ЕС, „Мрежа от млади иноватори за устойчиви идеи в областта на земеделието и храните” NO-Ble ideas, който се разработва от 6 европейски страни, в т. ч. и България.

 

При създадената технологията царевицата се нарязва след прибиране на реколтата и се силажира в полиетиленови ръкави, като се спазват всички изисквания, поясни проф. Кирилов.  В тях тя се съхранява и се консервира без да се развали силажната маса, което оправдава капиталовложенията. Иновацията е изцяло технологична и гарантира икономическа ефективност при изхранване на животните през зимния период, пояси проф. Кирилов.

 

Друга новост, разработена и внедрена от учените от Института по фуражните култури в Плевен, е технологията за засяване на тревостои от многогодишни тревини култури - люцерна и ежова главица на площи, на които предстои монтаж на фотоволтаици или са монтирани такива, съобщи още проф. Кирилов. Той обясни, че смеската от двете многогодишни култури може да се засява преди инсталиране на панелите или на площи при вече монтирани такива. Създаденият многогодишен тревостой запазва плодородието на почвите, предпазва ги от водна и ветрова ерозия и дава фураж за животните. Той се коси четири пъти в годината и носи на собствениците на фотоволтаика допълнителни приходи от продажбата на фуража.

 

Дейността на Института по фуражите в Плевен е насочена към селекция и семепроизводство на фуражните култури, към нови екологични технологии за тяхното отглеждане, към консервирането и окачествяването им, както и към храненето на животните. В производствено-експерименталната база на Института се произвеждат автентични, високо качествени семена от люцерна, грах, фий, есперзета, звездан, ежова главица, тръстиковидна власатка, безосилеста овсига, пасищен райграс и други фуражни култури. В научното звено на Академията се отглеждат и над 500 овце от породата Плевенска черноглава овца, допълни още проф. Кирилов.

 

Сподели в: