Върни се горе



„Българската природа притежава неповторимо разнообразие и искаме да окуражим децата в цялата страна днес да научат повече за него чрез забавни игри, с богатство от нови впечатления и емоции. Ще ви разкажем за професията на лесовъда и за непознати факти за гората, които да споделите със своите приятели, за да я заобичате още повече.” Това каза заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров при откриването на детски празник в гората под надслов „Лесовъд за един ден” в Борисовата градина в София.


„С този празник се опитваме да съживим традицията, датираща още от първите години след далечната 1925 година, когато е възникнала инициативата за отбелязване Седмицата на гората със създаване на специфична социална среда и празнично настроение с мисъл за гората като източник на здраве и живот. Гората ни зарежда с енергия и предоставя много ценни за човека неща. Тя е важна екосистема и понякога дори несъзнателно с човешката дейност й нанасяме вреди. Ако разкажем на децата повече за това как трябва да я пазим и съхраняваме и разчитаме на тяхното любопитство, нетърпение и ентусиазъм, в тяхно лице ще имаме още един съмишленик в грижата за гората днес и в бъдеще”, посочи заместник-министърът.


В празника участваха деца от 4 и 5 клас, като те се включиха в образователни игри, в които специалисти по горска педагогика ги запознаха с това как могат да определят възрастта на едно дърво, неговата височина и диаметър на стеблото, и други интересни неща за различните дървесни видове и горски обитатели.


Празникът „Лесовъд за един ден” в Борисовата градина е част от Национална инициатива на държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите. Занимателни игри под същия надслов се провеждат на територията на цялата страна днес на близо 200 места.


Сподели в: