Върни се горе

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането й на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието за Ислямска Република Иран. Срещата между двамата министри се проведе в рамките на официалната правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов в гр. Техеран, Иран.

 

По време на разговора Десислава Танева посочи, че производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20 % у нас. Тя се обърна към своя колега за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. „ Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, каза още министър Танева. Тютюнът и тютюневите изделия са сред продуктите, които са добре познати и са с  най-голям дял в търговските отношения между двете страни.

 

 

„Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието“, каза министър Танева. „Това би довело до увеличаване на търговския стокообмен в аграрния сектор, който за последните три години бележи постоянен ръст“, заяви българският министър. През 2013 година той е бил в размер на 3.139 млн. щатски долара, а през 2015 година общата му стойност  е повече от 52  млн. щатски долара.

 

От своя страна Махмуд Ходжати отбеляза, че именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочени и конкретни сътрудничества в сектор „Земеделие”. „ За нас е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството. „В тази връзка много важно за нас е първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество“ каза още той.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за обмен на научен опит и  изследванията.

Министър Танева отправи покана към иранския си колега да посети България.

Сподели в: