Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи  първото българско защитено географско указание „Горнооряховски суджук”. „Ние трябва да имаме самочувствието на нация, която произвежда хубави неща. Започваме с „Горнооряховския суджук”, следват и други традиционни местни продукти. Имаме твърдото намерение да защитим и гроздовата ракия”, каза министър Найденов.
„Горнооряховският суджук” ще може да бъде произвеждан от три фирми от района на Горна Оряховица. Контролният орган, който ще гарантира за качеството и правомерното употребяване на наименованието на защитения продукт ще бъде Българската агенция по безопасност на храните.
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България  Кирил Вътев съобщи, че са подадени заявления за защитено географско наименование и за много други традиционно български продукти, сред които пастърма, филе „Елена”, роле „Трапезица”, врат „Тракия” и „Панагюрска луканка”.
Присъстващите представители на фирмите, имащи право да произвеждат „Горнооряховски суджук” бяха категорични, че няма причина да се спекулира с цената му и тя не би следвало да се променя.
Министър Найденов поздрави с успеха българските производители, вложили много усилия и търпение за постигането на тези резултати. Той поздрави и екипа от Министерството на земеделието и храните, работил по процедурата за признаване за техния професионализъм. „Екипът натрупа успешен опит, който ще бъде полезен при всички следващи досиета, кандидатстващи за вписване в Европейския регистър на храни с традиционно специфичен характер”, посочи министърът.
Сподели в: