Върни се горе


В столичния хотел Принцес се състоя тържественото честване на 120-та годишнина от основаването на Съюза на ветеринарните лекари в България.

 

Пред участниците във форума бяха прочетени поздравителни адреси от Министър-председателя Бойко Борисов, Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, от съсловни организации, асоциации и партньори. Участниците в тържествения форум бяха запознати с проекта на книга-летопис, посветена на 120-годишнината от създаването на Съюза.

В своето слово д-р Йордан Войнов, Изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните заяви: „Българската агенция по безопасност на храните сърдечно Ви поздравява по случай 120 годишнината от основаването на съсловната организация на ветеринарните лекари у нас.

 

С ясното съзнание за мисия, нашите предшественици са учредили още през далечната 1892 година първото в България Дружество на ветеринарните лекари. Както се казва,  техните намерения  са били: „Дружеството да се бори за утвърждаване ролята и значението на ветеринарната служба в стопанския и духовен живот на страната, да води просветна работа сред населението по въпросите на скотовъдството и опазване здравето на животните и човека.“

 

Днес 120 години по-късно обединени в Съюз на ветеринарните лекари в България, последователите на първите 16, вече са хиляди, но тяхната мисия остава същата – да се грижат за здравето на хората и животните.

 

Българската агенция по безопасност на храните е в пряко взаимодействие с членовете на съюза в тяхната денонощна работа в полза на обществото. В качеството ми на Изпълнителен директор на агенцията Ви уверявам, че институцията полага всички усилия да издига престижа на гилдията и да подкрепи Вашите усилия за изпълнение на  общата ни задача – сигурност всеки  ден!“

 


Сподели в: