Върни се горе

 Г-жо Танева, по какъв начин ще бъдат разпределени директните плащания на земеделските производители, които възлизат на над 1 млрд. лева?

- Това е сума за директните плащания към земеделските производители. В началото на месеца на среща при премиера Борисов бе поет ангажимент към тях, който сега е изпълнен.Сумата е общо 949 млн. лева и ще отиде при земеделските производители, които са кандидатствали за единно плащане на площ от кампания 2014 година.От миналата година за първи път се приложи схемата за преразпределителното плащане. Парите ще бъдат преведени до края на март т.г. след съответните изчисления и проверка за наличие на изкуствено разделяне на кандидати, за да се включат в това ограничение до 30 хектара, защото преразпределителното плащане е за малки стопанства.Ставката на декар по това плащане е 270. 51 лева на хектар при условие, че ставката по СЕП на заявените площи е 300.96 лева на хектар, защото заявените за подпомагане площи са малки над 3.8 млн. хектара, а заявените в ЕС преди определянето на пакетите, е 3.49 млн. хектара. Затова ставката е малко по-ниска.През пролетта след съответното представяне на документи ще се извърши доплащането, което е минимално.След изчистване на спорните моменти предстои да бъдат разплатени още около 100 млн. лева.В края на ноември и началото на декември м.г. животновъдите получиха средствата от националното си доплащане, а днес ще им бъде наредена останалата сума от 30%. Общият бюджет по това плащане е 35 млн. лева.


- Очаквате ли и други големи суми да бъдат отпуснати от Европа на българските земеделски производители и животновъди?

 Да, разбира се. Най-важното за нас е, че очакваме да стартира програмата за развитие на селските райони, за да няма отново нулева година за земеделските производители.Финализираме детайлите по този въпрос с Европейската комисия. Изпратили сме нашите отговори на 426-те забележки. Провели сме срещи с еврокомисаря по земеделие.Имаме неофициално одобрение и на риск на държавата ще отворим двете мерки, които представляват най-голям интерес за земеделските производители.


- Кои са тези мерки?Първата мярка е 41 или старата 121. Тя е за модернизиране на селските стопанства.След това ще стартираме и програмата за младия фермер.Това е планът, по който работи нашия екип.


- Насочват ли се повече млади хора със земеделие?

Да. Интересът към земеделието е все по-голям. Много млади хора се научиха как се кандидатства за следства по европейските програми.Повиши се и администратимният капацитет.


- Смятате ли, че България отново ще бъде фактор в Европа по отношение на земеделието?

 Смятам, че вече може да се каже, че България е фактор в някои от секторите свързани със земеделие и, че е конкурентноспособна.В последните години особено много се разви зърнопроизводството. И по повод начина на подпомагане и по повод на това, че разходите на декар в сравнение с другите видове производства са по-малко.Имаме дадени стопанства, които пробиват на европейските пазари.Надявам се, че с политиките и инструментите на подкрепа в новия програмен период, които ще приложим, ще направим и другите производства конкурентноспособни. Това е наша дългосрочна задача, тъй като няма смисъл от популистки изказвания, че това ще се случи за година или две.Винаги съм казвала, че ликвидацията е лесен процес. Но създаването и развитието са дълги процеси.


- Какви мерки ще предприемете по отношение на млекопроизводителите, които страдат от ниските изкупни цени на продукцията им?

 Още през декември м.г. по време на първия Съвет по земеделие, поставих въпроса за кризата в млечния сектор, въпреки че това не беше сред предвидените теми за обсъждане.Преди вчерашното заседание бе проведена т.нар. Зелена седмица.Заедно с колегата ми от Румъния инициирахме дебат за млякото. Предложихме мерки за подкрепа, които да приложи ЕС, защото досегашните не помагат на млечното животновъдство у нас.По време на заседанието на съвета получихме значителна подкрепа и вече темата за млечния сектор, беше тема за почти всички страни-членки на Европейския съюз.За съжаление независимо, че получихме подкрепа от седем страни членки на ЕС по нашето становище за предложения за мерки в млечния сектор предвид анализа от Оссерваторията за контрол и наблюдение на цените на млякото, бе съобщено, че за Еврокомисията все още няма криза в млечния сектор. Еврокомисарят по земеделие също смята, че няма криза в млечния сектор, но даде уверение, че ще продължи мониторинга върху цените на млякото и млечните продукти.През март, когато ще е следващият съвет по земеделие, темата с млекопроизводството отново ще бъде коментирана.Ние сме предложили директна подкрепа на млечните фермери, за да не се повтори кризата от 2008 - 2009 г.. Предложили сме също така и други мерки, които ще подпомогнат производството на мляко.Досега предложената мярка за интервенция чрез складиране на сухо мляко, на практика не влияе на нашата страна, защото ние нямаме подобно производство.Според еврокомисаря по земеделие, основният инструмент, който трябва да се използва, за да се нормализира пазара на мляко, това са пазарите в трети страни.По същият начин стои и въпроса с пазара на свинското месо. Там само една страна-членка на ЕС постави въпроса на заседанието на съвета на министрите.За плодовете и зеленчуците ще продължат мерките от миналата година и нови не се очакват.Сподели в: