Върни се горе

Министерство на земеделието и храните ще предложи още 11 милиона лева в бюджета за 2014 г. към предвидените средства в размер на 73 милиона за тютюнопроизводителите за тази година, за да се запази размерът за подпомагане на сектора. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазаов на среща с тютюнопроизводителите в Гоце Делчев, организирана от Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България. Той обясни, че държавата ще подпомогне тютюнопроизводителите в максимална степен, чрез субсидиране на сектора и след 2014 г. под формата на национални доплащания. Точно по тази причина ежегодно, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта е да се запази размерът на подкрепата и  през следващите години.

 

Зам.-министър Абазов припомни, че през последните три години тютюнопроизводителите получиха 73 милиона лева по схемата за национални доплащания и подчерта, че ще се работи за сигурността на отрасъла, защото той е много специфичен за българското земеделие, с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост на хората в определени райони на страната.

 

По време на срещата зам.-министърът призова земеделските стопани от планинските, полупланинските и граничните райони да бъдат активни като се възползват максимално и от други възможности за повишаване на своите доходи, чрез кандидатстване по мерките, включени в Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период 2014-2020 г. В срещата взеха участие областният управител на Благоевград г-н Муса Палев и кметът на Сатовча Арбен Мименов.   


Сподели в: