Върни се горе

За България е важно да има достъп до опита на добре развитите европейски страни в сферата на селското стопанство и затова през следващата година ще организираме провеждането на българско-немски семинар. Тази идея беше обсъдена на среща между зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев и президента на Земеделската камара на Долна Саксония Аренд Майер цу Ведел. Срещата се проведе в рамките на международното изложение „Агритехника“ – Хановер, Германия.

 

„Основен проблем за българското селско стопанство е организацията на сектора и кооперирането между отделните земеделски стопани. В това отношение Германия има отлични практики и за нас ще е много полезно да разберем за тях от първа ръка“, сподели зам.-министър Гечев. г-н Аренд Майер цу Ведел коментира, че сдружаването на стопаните в по-големи структури в Германия е отнело доста време, но резултатите показват, че това е правилен подход. Той добави, че Земеделската камара на Долна Саксония често  обменя опит с други страни членки от ЕС, по различни теми от аграрния сектор и с удоволствие ще си сътрудничи с България.

 

От срещата стана ясно, че Германия и България имат общ проблем по отношение на съвременното състояние на земеделието и животновъдството. По-голямата част от младите хора напускат селските райони и търсят своята реализация в модерните и големи градове. „Новата Програма за развитие на селските райони е основен инструмент за привличането на младите хора към земеделието. Чрез нея ще се стремим да подобрим качеството и средата на живот в селските райони, с което да ги направим привлекателни за младите“, заяви зам.-министър Явор Гечев.


Сподели в: