Върни се горе

„След приключване на кампанията по директните плащания 2015 г., производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4,5 млн. лв.“ Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на традиционния празник „Златна праскова“ в село Гавраилово, Област Сливен. Тя допълни още, че заедно със схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа, един стопанин ще получи помощ в размер над 200 лв на декар.

„Тази година е втора поредна, в която всички производители ще трябва да реализират продукцията си в условията и последствията от руското ембарго и цените, които са по-ниски от обичайните“, заяви още тя. Очаква се на 31 юли Европейската комисия вземе решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове и зеленчуци, чиято квота за миналата година бе 3000 тона. "Схемата ще стартира от 1 август като тази година за нашата страна в нея за първи път ще се включат допълнително 950 тона праскови и нектарини", информира още Танева.

Министърът на земеделието посочи, че в Област Сливен се реколтират над 16 000 дка праскови, като в момента 25 % от тях са прибрана продукция.

В България статистиката показва, че насажденията с праскови са близо 40 хил. декара, като близо 40 % от тях се намират в долината на прасковите и в района на Сливен.
Сподели в: