Върни се горе

Водещ: Добро утро, да ви кажа най-накрая. Благодаря за търпението. Виждате, че е тежка обстановката в страната. Ще се опитаме да превключим на приятна вълна, свързана с пазаруването, колкото можем, от гледна точка на вашите идеи за по-добрия контрол на храните. Първо, имаме ли информация за момичето, за което се твърди, че е с изгорен хранопровод от безалкохолна напитка или тече проверката?

Мирослав Найденов: Тече проверката. Когато има резултат, ще бъде обявена, но има доста странности около целия случай. Без предварително да предрешавам проверката,мога да кажа, че по отношение на тази компания, за която се говори…

Водещ: Не споменавайте, защото…

Мирослав Найденов: Разбира е, но контролът там, по отношение на безопасността и целия екологичен процес е железен, но нека да приключи проверката.

Водещ: Ако се окаже, че в самата бутилка или кенче беше това…

Мирослав Найденов: Да, кенче.

Водещ: … е имало нещо опасно, сода каустик или някаква друга киселина, чак тогава се изтеглят от пазара…

Мирослав Найденов: Нека да е ясно. Всичкото, което е било в магазина, е възбранено. Самата компания съдейства. Прави свое вътрешно разследване, но когато приключи. Смятам, че много мистерия има във всичкото това.

Водещ: Защо? Самото момиче твърди ли, по ваша информация, че проблемът с изгорения хранопровод е, отпивайки от безалкохолното или доколкото знам…

Мирослав Найденов: Това е казала, когато е отишла в „Пирогов”. Подробности нямам. На мен ми докладват от агенцията по храните в хода на проверката какво са констатирали. За момента те не доказват. Т.е. това, което е взето от същата партида, тези, които са…

Водещ: Други кенчета сте отворили. В момента нищо им няма?

Мирослав Найденов: Категорично.

Водещ: Пил е някой от тях?

Мирослав Найденов: Е, не са пили. Има други начини, да се провери…

Водещ: Резултатът кога ще излезе официално? Кога очаквате? Мирослав Найденов”: Излезе ли, все пак случаят е от вчера, излезе ли, ще ми докладват и ще съобщят.

Водещ: В рамките на деня да очакваме?

Мирослав Найденов: При всички случаи.

Водещ: Тази година, преди края на света? Голямо пазаруване. Сметнали са колеги в някои от вестниците, около 150 лева биха стигнали предостатъчно за една добра трапеза. Хората се вълнуват от качеството на това, което купуват. И от цените, разбира се, но и от качеството. Соята в колбасите. Чух твърдения на специалисти, че има колбаси, които всъщност 90 % е соя, 10 % е месо, но също се наричат колбаси. Кога ще спре да се нарича това нещо колбас?

Мирослав Найденов: Вие знаете, че аз дълги месеци наред, водя битка срещу това, налагайки определени стандарти. За съжаление, не само ваши познати и зрители го казват. Соята замества месото и затова ние създадохме стандартите. Стандартът „Стара планина” гарантирано няма соя. Спомняте си, че там, когато хванахме дори милиграма соя, ние наказахме този, който си е позволил. Като цяло е разрешено влагането на заместители. Много от производителите, тъй като излиза доста по-евтино, се възползват.

Водещ: Тя не е вредна, за разлика от растителните мазнини. В случая, само е подлъгване на клиента, така ли?

Мирослав Найденов: Тя не е вредна определено, но ако отидеш в магазина и си купуваш колбас, асоциацията, която правиш, е за нещо от месо. Ако то е от соя, аз затова съм коментирал. Разговорът не е от сега, че то не би трябвало да се казва примерно кренвирш, а да се казват соеви пръчици, ако.

Водещ: Какво ще пише, защото разбрахме, че наредбата ще влезе от януари? Какво ще пише? Имитация на кренвирш или?

Мирослав Найденов: Наредбата, за която говорите, касае млечните продукти и това, че в много от млечните продукти се замества млякото с палмова мазнина и тази наредба ги касае точно и специално тях.

Водещ: Там ще пише имитация на … … сирене?

Мирослав Найденов: Точно така. Ще пише имитация от първи. Голяма беше полемика. Доста голям отпор имаше от страна на някои производители, които искаха, заблуждавайки ни, да ни продават имитиращи продукти и вече от първи януари, те ще трябва, а го изписват и да се знае, че това е имитация.

Водещ: Имитация?

Мирослав Найденов: Да, имитиращ продукт и няма да може да носи наименованието сирене.

Водещ: А за кренвиршите, за саламите, ще пише ли тяхна имитация?

Мирослав Найденов: Не пише имитация. Това, което са задължени да правят, е да изписват съдържанието върху етикета. Съветвам хората да гледат и разбира се, гарантирано в стандарта „Стара планина” няма, така че, ако желаят да си вземат нещо, в което няма соя, нека търсят стандарта „Стара планина”, като разбира се, с уговорката, могат да се ориентират и по цената. От 2 до 3 пъти е по-скъп истинският колбас, отколкото неговата имитация със соя.

Водещ: А наистина ли 90 %? Т.е. от един килограм само 100 грама са месо? Има ли такава …

Мирослав Найденов: Чак 90 е, защото много трудно ще постигнат консистенцията, но опитват какво ли не. Т.е. в това отношение, сигурно някои може и ноу-хау да приложат.

Водещ: Водата в пилето, пак звучи малко като голям битовизъм, обаче често хората ни пишат и с е оплакват, че като се размрази въпросното пиле, става пиленце?

Мирослав Найденов: Г-н Николаев, факт беше и го знаят всички, най-вече, разбира се, домакините, защото те приготвят пилето, че когато се вземе пиле от магазина и сложиш нещо във фурната, което тежи килограм и половина или си платил за килограм и половина, накрая излиза нещо, което е 800 грама. Затова, за да спре всичкото това, което от една страна, бърка в джоба ни, от друга страна, разбира се, вреди на здравето ни, защото това, останалото от 800 грама до 1,5 килограма са солеви разтвори. Тези солеви разтвори категорично не са полезни за нашето здраве. Напротив, затова от 20 януари влиза в сила наредбата, с която ние забраняваме повече от 4,3 % водно съдържание в пилешкото. Тук правя уточнение, че тези 4,3 % са естествените, телесните течности, така че те няма да имат възможност да инжектират или тумблиране, се казва като терминология. Няма да могат да правят това действие и гарантирам, хората ще знаят, че когато са платили за пилешко, дали цяло пиле или продукти от пиле, те ще ядат нещо, което е качествено. И тук всъщност, тук ще продължа, отпорът беше много голям, защото това е огромна индустрия. Знаете, че пилешкото е най-евтиното месо. То се търси от по-голям кръг от хора и затова тези, които трябва да ограничат влагането на вода, няма да бъдат доволни, но в края на краищата, здравето на хората е по-важно.

Водещ: Една тема, която може да ви се струва изтъркана, обаче продължават коментари. Наблъскват ли се, особено пилешкото, с хормони за бърз растеж, включително и говеждото, не само пилешкото? Тик чета в интервю с някакъв г-н Джиев, който е производител…

Мирослав Найденов: Да. Това е един от производителите.

Водещ: Пред в. „Репортер”, специално той казва: Нашите политици не смеят да вземат отношение. Хормоните за бърз растеж се използват и за други меса, не само за пилешко и за говеждо. И обяснява за страничните ефекти, че например, с извинение, на мъже им пониквали гърди, заради многото, включително женски гърди вътре. Има ли такива? И на малки деца също?

Мирослав Найденов: Е, не се…

Водещ: Криете ли, вие, политиците тези работи?

Мирослав Найденов: Първо, да кажа, категорично в България и в ЕС, влагането на растежни хормони е категорично забранено.

Водещ: Т.е. не е вярно, че в целия ЕС това се случва, инжектирането?

Мирослав Найденов: Категорично. Това не е вярно. Категорично е забранено влагането. Г-н Джиев, аз го познавам и уважавам като производител. Мисля, че малко се е поизсилил в това си изказване.Има обаче страни в света, където са разрешени влагането на растежни хормони. Най-често при телешкото месо, това е факт, Забранен е вносът обаче в България от тези страни на такова. Примерно някъде в Щатите е разрешено, в Аржентина…

Водещ: Контрабанда от Аржентина и Бразилия с етикети на ЕС залива магазините.Бавна смърт и женски гърди, включително за мъжете?

Мирослав Найденов: Контролът, отново повтарям, ЕС има външни граници. България е една от тях. Контролира се това. Контролира се от лабораториите. Това няма как да се случи. Разбирам, че тъй като това е български производител, аз ги подпомагам по всякакъв начин и винаги апелирам, включително и сега ще го направя, хората да предпочитат българското, но не за сметка на всяване на психоза и на паника, така че нека да бъдат спокойни. А по принцип българското и го казвам не само, защото съм българският министър, българското наистина е много, много по-качествено и вкусно.

Водещ: Споменахте ми преди да започне интервюто, цените падат. Влиза ли ви се в тази тема? Има риск да раздразните хората, защото и Дянков им казваше, че живеят по-добре, ама не са разбрали? …

Мирослав Найденов: Вижте, аз не се боя от нито една тема. Ще кажа някои данни, по отношение на разбира се, един сегмент, евтиния сегмент храни и аз не съм казвал никога, че цените на хайвера или на трюфелите падат или на луканката. Факт е обаче, че цените на свинското и то трупното свинско, котлетите също и това може да го видите на някоя от страниците на големите ежедневници. Ежедневно има промоции в големите търговски вериги, по отношение на храни. Обявиха от асоциацията на свиневъдите и тук използвам да съобщя новината. Днес стартира плащането към свиневъдите и птицевъдите на тези близо 20 милиона, които им обещахме. Днес и утре ще бъдат изплатени. Това ще позволи и вече е факт намаление на цените на пилешкото и на свинското с около 10 %. Вижда се в магазините и обект на промоции на големите търговски вериги. Има и някои други хранителни продукти, които също поевтиняват в момента. Не говорим цялостно поевтиняване, но това, което ще сложим на коледната си трапеза тази година, ще бъде по-евтино, отколкото е било примерно преди месец. Това категорично е факт. И понеже, хубаво е, ние все пак сме в навечерието на коледните празници и добри новини, позитивни…

Водещ: Аз имам още нещо да…

Мирослав Найденов: … да кажа, да кажа, че се прибрах късно снощи от съвета на министрите в Брюксел и две много хубави новини. Макар че може би те изтекоха, някои от тях. Първо, успяхме да защитим и тази година, квотата си за улов на калкан.

Водещ: Това засяга ли хората? Какъв процент хора?

Мирослав Найденов: Хиляди са рибарите, които ги засяга. Хиляди са и заведенията ни, крайморските, които предлагат калкана.

Водещ: Няма да бъде забранен уловът? Това ли е?

Мирослав Найденов: Имаше предложение ЕК от 15 % до пълна забрана на калкана, във връзка с намалената популация на калкана в Черно море.Успяхме и тази година да убедим ЕК, колегите си от съвета на министрите и това няма да се случи. Така, че добрата новина е тази. Остава квотата. Ще можем…

Водещ: Да не изчезне пък след 2 г., заради това, че сега са се поддали на нашето желание за риболов?

Мирослав Найденов: Няма да изчезне, а с това е свързан наистина поминъкът на хиляди хора, както казах. И другата новина”: Вчера беше обнародвано предложението на ЕК, по отношение на тютюневата директива. Спомняте си във вашето студио, когато имаше заплаха тя да засегне частично или напълно производителите на ориенталски тютюн. От вчера тя р факт. Категорично, това, което се договорихме с комисията, няма никакви проблеми и по никакъв начин не се ограничава ориенталския тютюн.

Водещ: За българския тютюнопроизводител?

Мирослав Найденов: За българските производители а ориенталски тютюн.

Водещ: Понеже тази директива засяга много аспекти, да кажа, че след малко в предаването главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще коментираме с него, той ще е гост в предаването пък, дали ни погват и електронните цигари, да ги забранят. Знаете ли нещо по тази тема или не?

Мирослав Найденов: Директивата излезе вчера. Мисля, че д-р Кунчев ще я коментира. Това, което мога да кажа, защото ви видях, че и вие ползвате такава електронна цигара е, че едва ли тя е по-безопасна от другото, тъй като тук концентратът на…

Водещ: Това могат да го казват лобиращите за тютюневия…

Мирослав Найденов: Аз го казвам като все пак човек, който също има наблюдения. Водещ: Добре. Това е много спорна тема наистина, полезни или вредни?.Полезни, разбира се, че се шегувам, но вредни или много вредни са цигарите. Само ми кажете, видях в репортажи, стопанската академия протестират. Останах с впечатление, че хората са си заработили заплати, които вие не им ги изплащате и зам.-министърката ви беше толкова гневна и така крещеше в репортажите, че малко ме притесни? Тонът ме притесни.

Мирослав Найденов: Първо да кажа, че селскостопанска академия още преди няколко месеца изчерпаха своя лимит. Има бюджет. Този бюджет е гласуван със закон. Ако вашата телевизия свърши бюджета, на кого ще се оплачете?

Водещ: Кой е виновен, че бюджетът е свършил? Те очакват заплати?

Мирослав Найденов: Бюджетът толкова им е определен. На базата на този бюджет в началото на годината, те трябваше да направят преструктуриране. Не са го извършили. Те си имат ръководство, имат си УС…

Водещ: Т.е. ръководството е виновно, че не разпределило парите по месеци толкова, колкото…

Мирослав Найденов: Да, защото вижте, аз като министър също имам бюджет и ако аз оставя служителите на министерството без заплата, нося аз отговорност. Има ръководство. Сега тук проблемът е, че ръководството беше сменено преди няколко месеца и сегашното ръководство попадна в ситуация на похарчен бюджет. Какво правим и това е много важно? Има забавяне на заплатата за ноември, а те твърдят, че и за декември, но в момента да им кажа, тъй като сигурно още днес ще намерим решени за заплатата за ноември, макар че това не е работа на министерството на земеделието. Те си имат отделен гласуван бюджет. Ще им помогнем все пак, защото имаме отношение към селскостопанска академия и те ще получат ноемврийската си заплата.

Водещ: (…)

Мирослав Найденов: По отношение на декемврийските, аз да ви попитам, вие дали сте си получили декемврийската заплата?

Водещ: Добре. Ето, че можело да се каже и нормално…

Мирослав Найденов: Не, нормалното е следното, че не могат да искат декемврийските си заплати днес на 20 декември, когато и аз не съм си получил моята и вие не сте си получил вашата.

Водещ: Аз я получих.

Мирослав Найденов: Трябва да благодарите на вашите работодатели, но по принцип много хора и това е факт, не са получили декемврийските си заплати още, защото месецът не е приключил.

Водещ: Да, така е.

Мирослав Найденов: Нека да бъдат те в изказа си малко по-спокойни. Аз разбирам заместник-министър Боянова. Те искат от нея нещо, за което тя не е отговорна. Те са си похарчили парите и вместо с добър тон да се опитат да намерят някакъв диалог, те й се карат и искат оставка. Това не е начинът.

Водещ: Те й се карат, те й се карат. Добре. Стана ясно, ще си получат заплатите.

Мирослав Найденов: Ноемврийските днес. Правим всичко възможно. Имам среща, мисля, че в 10 часа с тях, а декемврийските, декември не е свършил, така че да бъдат малко по-спокойни.

Водещ: Благодаря ви. Останаха и още въпроси. Ще ги засегнем при следващия гостувания.

Мирослав Найденов: И аз благодаря. Като послание към вашите зрители: Нека тази Коледа, защото тече в момента една инициатива, „Истински евтина Коледа” на някои от големите вестници, да бъдат спокойни. Тя със сигурност, ще бъде безопасна. Със сигурност, по отношение на основните хранителни продукти и това, което слагаме на масата си, тя ще бъде достъпна. Мисля, че в това отношение, празниците ни няма да бъдат огорчени.

Водещ: Дано да е така. Да е безопасна и евтина. Благодаря ви.

Мирослав Найденов: Благодаря ви и аз.

Сподели в: