Върни се горе

 

 

Столицата на Китайската народна република - Пекин може да предостави добри условия за презентация на български земеделски и хранителни стоки. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов и заместник-кмета на Пекин Лин Къцян, който е на посещение в България. Двамата обсъдиха възможностите за презентиране на български продукти в Пекин, както и създаване на демонстрационен център в България, в който да се представят успешни модели на бизнес отношения в областта на земеделието с Китай и да се привличат китайски инвеститори.

 

„Екипът на Министерството ще предостави подходяща земеделска площ на комуникативно място в страната, близо до големите земеделски производствени райони, за създаване на такъв тип център“, съобщи заместник-министър Костов. Той  информира, че съоръжението ще бъде разположено на площ от над 1000 дка и се очаква  да започне да функционира през 2017 г. „Освен представяне на познатите продукти като розово масло,  българско вино, млечни продукти, плодове и зеленчуци, в рамките на сътрудничеството ще могат да се организират и тематични конференции за заинтересованите бизнес-делегации от Китай. Ще могат да се представят и останалите страни от Централна и Източна Европа, които участват във формата на партньорски отношения с Китай 16 + 1”, допълни още заместник-министър Костов. По думите му, за България е от изключително значение, че поема функциите на водеща страна в района в отношенията с Китай.

 

От своя страна Лин Къцян уточни, че има сериозен потенциал за развитие на отношенията на община Пекин с България. Той изрази готовност да бъдат предоставени добри и преференциални условия за презентация на български стоки в Пекин. „Това може да бъде още една входна врата за продукти, произведени в България към Китай“, посочи заместник-кметът. Той допълни, че Община Пекин има сериозен ресурс и за научен обмен с българските институти в областта на селското стопанство.

 

Директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ Васил Гелев информира, че за краткото време от създаването му, Центърът бележи  конкретни резултати в сътрудничеството във формата 16 + 1. Той припомни, че в края на миналата година страната ни откри свой павилион в безмитната търговска зона на град Ханджоу. „Предстои да бъде открит такъв национален павилион на България и в пилотната зона за свободна търговия в Шанхай“, съобщи още Васил Гелев. Той изрази надежда, че разкриването на павилион и в Пекин би увеличило възможностите за разширяване пазара на български земеделски и хранителни стоки в Китай.

 

Заместник-кметът Лин Къцян отправи покана към България да вземе участие и в Международното изложението по градинарство, на което Пекин ще бъде домакин през 2019 г. Той информира, че форумът ще продължи 160 дни и това би дало възможност на страната ни да покаже пред широка аудитория постиженията си в тази област. Заместник-министър Георги Костов увери, че България би се представила добре на изложението, защото има дългогодишен и богат опит в градинарството.

 

Сподели в: