Върни се горе

Бенефициентите по схемите за хуманно отношение към свине и птици могат да отчетат заявения брой животни през 2014 г. до 28 февруари 2015 г. Подаването на документите е част от поетите ангажименти на стопаните, при сключването на договор за предоставяне на помощта от страна на Държавен фонд „Земеделие“.  

 

Образци на справките за отчитане по схемите са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие” – РА в раздел „Държавни помощи”/„Нотифицирана държавна помощ”.

 

Припомняме, че през 2014 г. по схемите за хуманно отношение към свине и птици бяха подпомогнати 374 фермери, от тях 93-ма свиневъди и 281 птицевъди. Те получиха общо 50 млн. лв., които им бяха преведени на три транша.

 

Важно условие е бенефициентите да прилагат мерките за хуманно отношение за най-малко 5-годишен период. Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. При хуманното отношение към птиците трябва да е осигурена питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното.

Сподели в: