Върни се горе

Христо Бозуков: Нямам зависимости от олигарси

Интервю на министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков пред в. 24 часа, 15 февруари 2017 г.


Вероятно няма да стигнат парите за нови проекти за агроекология и биопроизводство


 

 -  Г-н министър, казахте че няма да правите лов на вещици. Първите ви действия обаче оставиха такива съмнения. За 2 дни оставки дадоха Румен Порожанов и Васил Николов. Кой следва след тях?

 -  Очаквам оставка от председателя на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова. Вероятно ще има и още. Бях нарочен, че при мен е едва ли не дъжд от оставки. Но вече гледам, че моите колеги значително ме изпреварват. Досега аз съм само с тези двама души - г-н Порожанов и Васил Николов. Като при проф. Николов той пожела разговор, изказа мнението си и двамата се съгласихме, че е най-добре да се оттегли. Все пак е учен, а едно откъсване от научната дейност за вече 7 г., откакто е на този пост, се отразява недобре на развитието му.

 -  А за г-н Порожанов? Казахте, че такива били обществените очаквания. Но фонд “Земеделие” е структура, от която производителите очакват стабилност и предвидимост. Защо служебен кабинет, който е за 2-3 месеца, прави промени, които се отразяват върху важна администрация за много по-дълъг период?

 -  Действително сме служебен кабинет. Но единствената разлика е, че нямаме парламентарен контрол и възможност за законодателни изменения. Донякъде сме ограничени, донякъде - облекчени. Ние сме си с всички правомощия на редовно правителство. Точно по тази причина смятам, че трябва да действаме без оглед на периода на нашата дейност. Аз не мога да разбера едни такива тревоги. Изразяват се опасения дали здравият човек няма да се разболее Още по-странното е, че долавям някакви нагласи в разговорите, че по-добре е всичко да бъде тихо и кротко, да вървят субсидиите, дори да има нещо нередно, отколкото то да излезе и да бъдат спрени. Не се разбира, че това рано или късно ще излезе и колкото по-късно, толкова по-зле както за България, така и за самите земеделски производители.

 -  Очаквате ли да излезе нещо нередно?

 -  Трябва да се провери. Затова не смея да твърдя, че има нещо нередно. Всичко подлежи на анализ, но при мен има декларации, сигнали.

 -  За какво?

 -  За много неща и проекти. Обществена тайна са, че има за нередности при подготовката, за фирми на изхода и входа при приемането... Дори вече има хора, които са готови да свидетелства т и да дадат показания за такива схеми. Аз се надявам да не стигаме дотам. Въпросът е досега каквото е било, да мине, да се изправят нередностите. Ще се преразгледат тези възражения. Не казвам, че всички са основателни. Ще има комисия, която да ги прецени. И ако бъдат приети, ще се мисли как ще се решава въпросът със средствата, защото вероятно ще изисква и намирането на допълнителни.

 -  Твърди се, че сте викали хората от дирекцията за еврофондовете в министерството, за да намерят начин да бъдат одобрени още общински проекти. Така ли е?

 -  Разбира се, разговарял съм с колежката Георгиева, която е директор на дирекцията за надзор над фонда. Даже изпратихме писмо, не съм имал възможност още да прегледам отговора, за състоянието на средствата. Има съмнение за изчерпването им по мерки 10 за агроекологията и 11 за биологичното производство. Това са неща, които създават смущения в земеделските производители.

 -  И изчерпани ли са парите за агроекология и биопроизводство?

 -  Може би за новите кандидатстващи няма да има средства. Но за тези, които са с приети проекти би трябвало да стигнат. Вероятно интересът към тези мерки е бил голям, защото малко е странно, че средства, които са били определени за целия програмен период от 7 г., свършват за две-три. И това ще се проверява. Да се види има ли виновни, или е естествен процес заради големия интерес.

 -  Кога ще приключи ревизията във фонд “Земеделие”?

 -  Надявам се до края на месеца да имам конкретни резултати. И набелязан план за избягване на евентуални опасности с функционирането на програмата и получаването на средства.

 -  Кога ще има заседание на управителния съвет?

 -  В петък говорих с г-н Порожанов и той ме помоли да се ускори. Забавянето е по независещи от мен причини - знаете, че 5 министерства излъчват зам.-министри за участие в УС. Но вече съставът е формиран и е насрочено заседание за сряда.

 -  Валя Пенчева, Атанас Добрев или Живко Живков ще е наследник на Порожанов?

 -  Ще видим, като му дойде времето. Нека да се въздържа от отговор.

 -  БСП ли кадрува в министерството? Емил Дърев, който беше зам.-шеф на фонд “Земеделие” при кабинета “Станишев”, е ваш съветник.

 -  Искам пред вашата медия да заявя категорично, че нямам никаква обвързаност с олигарси от червен, жълт или друг цвят от спектъра на дъгата. Не отричам, че при мен идват бивши министри и зам.-министри. И Венцислав Върбанов, и Нихат Кабил, и Мирослав Найденов, и Светла Бъчварова. Аз не мога и няма как да откажа на всеки, който иска да се срещне с мен, защото не смятам, че съм някой, който знае всичко Добре дошли са всякакви съвети, стига да са добронамерени. Колкото за кадруване от БСП, с г-жа Нинова съм се срещал само веднъж. И то в мандата на г-н Орешарски като представител на тютюнопроизводителите. Разменил съм две-три изречения с нея, лично не се познаваме. Нямам лични отношения и с г-н Георги Гергов, не познавам г-н Кирил Добрев освен от телевизията и вестниците. Всичко това може много лесно да се провери. Декларирам, че нямам обвързаности. Изпълнявам единствено препоръките на президента за честна и открита работа в земеделието. Що се отнася до г-н Емил Дърев, той ще ми бъде съветник, но дали аз ще се съобразя с неговите съвети, е друг въпрос. Смятам, че съм човек вече надхвърлил юношеската възраст, когато може някой да ме лъже. Веднага се пусна, че той ще кадрува, ще разпределя средствата. Уверявам ви, че това няма да се случи.

 -  Браншови организации обаче продължават да изпращат декларации с опасения от действията ви. Усещате ли напрежение и как възнамерявате да го намалите?

 -  Може да звучи малко мнително, но според мен напрежението се инспирира от ограничена част от земеделските производители. Знаете, че в България има 90 браншови организации. В момента между 11 до 20 са тези, които изразяват подобни опасения.

 -  Имате ли вече представа какво заварвате в министерството? Как ще го оцените?

 -  Почва да ми се изяснява. Всеки ден получавам изненади. Те са такива, които са истина, и такива, които са неистина. Все още като че ли хората - директорите на дирекции, не могат да се отпуснат. Вероятно още не могат да свикнат. Но смятам, че ще преодолеят тези неща и работата ще продължи.

- Кои са приоритетите ви и какви цели си поставяте като служебен министър?

 -  За приоритети е трудно да се говори, защото периодът е кратък. А и те могат да се постигнат само когато има възможност законодателно да се въздейства, защото много неща трябва да се променят. Като започнем със закона за Селскостопанската академия, за тютюна и тютюневите изделия, за растителна защита и т.н. Много неща не са направени във функционален вид. И се нуждаят от корекция, която да им даде възможност да са в интерес на всички групи от даден сектор - не само на производители или на преработватели, или на търговци. Защото в момента се наблюдава дисбаланс. Проблемът е в това, че което иска една група, друга тотално го отрича. Аз се опитах да им дам възможност да се съберат и да изяснят помежду си тези въпроси и да стигнат до някакъв консенсус. Но за съжаление, е трудно постижимо. Поне засега в България дори като че ли е невъзможно.


Роден е на 14 януари 1960 г.

Завършва Аграрния университет в Пловдив със специалност “Инженер-агроном по защита на растенията и почвата.

От 1985 г. работи в Института по тютюна и тютюневите изделия – Пловдив.

През 1999 г. защитава степен “доктор по фитопатология” , от 2003 г. е доцент по растителна защита, а от 2014 г. е професор.

От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия.

Член е на Съюза на учените в България.

Семеен, с едно дете.

Сподели в: