Върни се горе

Десет фермерски пазара функционират към момента в България. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, присъстваха на официалното откриване на фермерски пазар в морския град. Тя бе категорична, че фермерските пазари и сдружаването на производителите са пътят, по който трябва да вървим. По думите на Танева, през последната година интересът на земеделските производители към сдружаване се увеличава, благодарение на възможностите за подкрепа на директни пазари до потребителя.  

 

 

Министър Танева уточни, че за създаването на фермерски пазари има два инструмента за подкрепа. Единият е по Програмата за развитие на селските райони, а другият е по една от мерките за пазарна подкрепа, чрез оперативни инвестиционни програми. Тя изрази надежда, българските фермери да продължат да следват този път на развитие.

 

 

„В началото на мандата бяха регистрирани едва осем организации на производители, а към днешна дата те са 32. Имаме подадени и инвестиционни оперативни програми. Всичко това следва да доведе до много повече точки на директно предлагане на фермерска храна”, каза още министърът на земеделието и храните.

 

 

Десислава Танева подчерта, че от днес Бургас има и фермерски пазар. „Гражданите и гостите на морския град ще могат да опитат нашето производство и кухня директно от производителите на най-качествената храна в Европа и света”, допълни министър Танева.
Сподели в: