Върни се горе

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. За периода от месец септември до 13 ноември 2012 година, при извършване на фитосанитарен контрол, граничните фитосанитарни инспектори на Българската агенция по безопасност на храните са предотвратили вноса на близо 40 пратки  /над 900 тона/ картофи с произход Полша. Част от пратките са били предназначени за България, а друга е декларирана като транзит за Гърция. Пратките са били без необходимите документи.

 

Задържани са и две пратки с картофи от Полша с фалшифицирани документи, като е направен опит те да бъдат представени с произход Швеция. Картофите са задържани и отнети в полза на държавата. Такива ще са мерките към всички пратки представящи фалшиви или нередовни документи. Всички съмнителни документи се изпращат на полските власти за потвърждение.   

Българска агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци и вносители на плодове и зеленчуци и най вече на транспортните фирми, че във връзка с засиления интерес към „внос” на картофи от Полша:

 

Движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство. По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и ЕС, включително и за България, е необходимо да бъде  придружава задължително от:  

 

• Предварително уведомление до БАБХ, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България. с данни за фирмата получател, рег. № на камиона, № на сертификата, зоната на произход и рег. № на производителя.
• Пратките задължително са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като № на пломбата се вписва в ЧМР; /Пломбите е необходимо да се запазват и съхраняват заедно с сертификата и се предоставят при проверка от фитосанитарните власти/
• Сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана /оригинал/
• Задължителна маркировка/етикети/ на всяка опаковка картофи, включваща регистрационен номер на производителя, и/или рег. № на фирмата, която складира или опакова или пре- опакова на територията на Полша, и статистически код на местността, в която са произведени картофите.

При неспазване на  регламентираните изисквания пратките няма да се допускат на територията на страната. При представяне на съмнителни документи, пратките ще бъдат задържани на граничния пункт или на най-близкото охраняемо място до получаване на информация от полската служба.

Сподели в: