Върни се горе

„Историята на българското лесовъдство вече има свой дом, който се намира в двора на Учебно-опитно стопанство – мeстност Юндола. Първият горски дом, построен в началото на миналия век, от днес става национален горски музей”. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. Иван Палигоров на тържествена церемония днес. Събитието е част от мероприятията в рамките на Седмица на гората - 2017 г.


„Тук ще съберем всичко, създадено от нашите предци в горското дело и ще го запазим за историята и за нашите деца. Познавайки своята история, ние по-лесно ще се справим с предизвикателствата на времето. Неслучайно националният горски музей се устройва в Юндола, където е учебният център за бъдещи лесовъдски кадри.  В музея ще се набират и съхраняват ценни исторически документални източници и паметници, свързани с развитието на горското стопанство. На територията на университетската гора, под егидата на Учебно-опитното горско стопанство, музеят придобива огромно символично значение за историческата памет на горското ни дело“, подчерта заместник-министърът.


В момента сградата е реновирана, но предстои да бъде преустроена за целите на бъдещия музей.


На форума присъства ръкторът на Лесотехническия университет проф. д-р Иван Илиев, представители на държавните горски предприятия, изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, природни паркове, представители на община Велинград, директори на училища от гр. Велинград, Лесотехнически университет, Институт за гората при БАН и доайени на горското дело, директори на държавни горски и ловни стопанства от област Пазарджик.
Сподели в: