Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов подкрепи бизнеса за създаването на хранителни банки в България. Това обяви министърът по време на подписването на пакт за Великден безопасен, организиран от в. „Стандарт”. Идеята е предложена от Асоциацията на месопреработвателите. „Хранителните банки съществуват в САЩ и Западна Европа”, обясни министърът. „Те събират продукти с изтичащ срок на годност, но не изтекъл. Вместо храните да бъдат изхвърляни от производителите и търговците, се предоставят на социално слаби хора от хранителните банки”, допълни министър Найденов. Той се надява идеята да бъде подкрепена и от социалния министър Тотю Младенов, икономическия министър Трайчо Трайков и финансовия министър Симеон Дянков. Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите обясни, че създаването на хранителни банки е полезно за цялото общество и затова трябва да се направи нормативна уредба. Освен за храни с изтичащ срок на годност, хранителните банки работят и с продукти с нарушен търговски вид. Но задължително те са годни за консумация, подчерта Кирил Вътев.