Върни се горе

Водещ: Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е на посещение в Париж по повод предстоящото Международно селскостопанско изложение SIA‘2015, където ще открие българския щанд. В рамките на визитата министър Танева се срещна със своя колега – френският министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан Льо Фол, с когото обсъдиха състоянието на млечния сектор. Срещата на двамата е в продължение на инициативата на България за въвеждане на мерки от страна Европейската комисия за стабилизиране на сектора по повод ниските изкупни цени. Министър Танева, защо предметът на вашия разговор с вашия френски колега е бил фокусиран именно върху млечния сектор?
Десислава Танева: Срещата с френския министър на земеделието беше инициирана от нас и по наша молба в рамките на посещението ни по повод откриването на Международния земеделски салон. Естествено поводът за срещата беше кризата в млечния сектор и инициативата, която заедно с Румъния предприехме миналия месец в рамките на Съвета на министрите на земеделието – да потърсим подкрепа за прилагане на адекватни мерки за подкрепа на сектора, предвид националните специфики и в България, и в Румъния, и в други страни, на този сектор, вследствие последиците от руското ембарго, както и очакваното, то е планирано, разбира се, отпадане на млечните квоти от 1 април. Последните месеци е трайна тенденция за намаляване на цените на млякото. Така е не само в България, даже в България е по-малък спадът на цените, отколкото, примерно, в страни като Полша. Искахме и предлагаме пакет от мерки, който е приложим за производството на мляко и млечни продукти в България в момента. Мерките, които предлага Европейската комисия на практика не подпомагат българските фермери, защото те са за сухо мляко и за краве масло, а тези продукти – сухо мляко изобщо не се произвежда в България, кравето масло – много минимални количества. Затова ние предлагаме решения за директна подкрепа на производителите на сурово мляко не само в България, изобщо в Европейския съюз, а в януари месец ни подкрепиха седем страни. Дебатът продължава – това е положителното. Март месец е следващият съвет. Аз съм благодарна на френския колега, който, така, прояви разбиране и възложи на неговия екип до този съвет да търсим общи решения, които са от взаимен интерес и да работим върху изграждането на една мрежа от мерки за подкрепа на млечните фермери след отпадането на квотния режим от 1 април. Разбира се, надявам се да се стигне до крайни решения, които биха били адекватни за производството и този сектор у нас.
Водещ: Каза ли ви министър Стефан Льо Фол какви мерки те са склонни да подкрепят?
Десислава Танева: Пред тях проблемите са малко по-различни. Те също имат спад на цените, но при тях 40% от производството на сурово мляко се преработва в сухо мляко и в краве масло. Това са продукти, които са подкрепени чрез мерките, които комисията прилага, но се съгласи, че предвид продължаващите санкции от Русия и отпадането на квотната система от 1 април, тенденция за спад на цените и проблема в това производство очевидно ще продължи и е нормално след отпадането на квотната система, да се потърсят други механизми пак в рамките на целия Европейски съюз за политика за подкрепа на сектора безспорно с други мерки от тези, които бяха досега.
Водещ: Министър Танева, вие ще представите ли отново пред вашите колеги, европейските министри, на следващия съвет през март мерките, които предлагате от България или ще търсите някаква редакция?
Десислава Танева: Да, ние сме склонни на всички решения, включително и с редакция там, където намерим общия си интерес с останалите страни-членки да приемем решения, които са приложими и подкрепят съответните фермери във всяка от страните-членки на Европейския съюз и се надявам в този дебат да постигне и намерим тези решения. В момента просто мерките не касаят, на практика не се отразяват на нашия пазар.
Водещ: С министър Льо Фол за какво още разговаряхте?
Десислава Танева: За едно дълго отлагано от негова страна посещение в България. Дори беше негова инициатива за разговора. Той ще намери време, за да направи това посещение. Разбира се, има още няколко теми, които така са отворени за партньорство и сътрудничество между двете страни.
Водещ: Кои са те?
Десислава Танева: Има подписано споразумение за партньорство между животновъдни организации още преди 2012 година и също така имаме споразумение за партньорство и с тяхната винарска камара. Говорихме да направим тук един салон с дегустация на български вина. Надявам се това да е във време, в което ще бъде изложбата в Лувъра, за да представим България с най-доброто, което може да представи на света, в Европа и в света.
Водещ: А с какво се представя България на това изложение, какво можем да видим на българския щанд?
Десислава Танева: Това е най-голямото земеделско събитие във Франция и най-важното за тях. То, разбира се, представя най-добрите постижения и на самата Франция в земеделието и утре салонът ще се открие с представяне на най-добрите животни тук във Франция. Нашият щанд така, както и на Зелената седмица в Берлин, сме се постарали да представим традиционните продукти за България, възможностите ни за био производство, към което има траен интерес от френска страна.
Водещ: Това означава ли, че ви предстоят и още срещи?
Десислава Танева: Да, аз пътувам към България в края на деня. Безспорно ще направим и допълнителни срещи преди това, но пак казвам – в хода на тези изложения ние ще търсим подкрепа за намираме на общия интерес и постигане на решения за приемане на политики от страна на Еврокомисията, които са приложими за спецификата на българското производство на мляко в конкретния случай.
Водещ: Да, да, казахте вече, че вашият френски колега се е ангажирал да инициира работна група. Нали се очакват коректни резултати от тази група? Все пак да не е само създадена само за учтивост.
Десислава Танева: Не става въпрос за работна група между двете страни, става въпрос за указания и на неговия да се търсят решения като пакет от мерки, които след отпадането на квотата, да подкрепят млечното производство по начин, по който е съотносим към националните специфики на производството във всяка от страните, защото проблемът е, че мерките, които се прилагат към момента, не са съотносими към нашето производство. Ние не произвеждаме нито сухо мляко, нито краве масло в минимални количества. Това е идеята. Има бюджет за кризисни ситуации. Въпросът е да се използва чрез мерки, които касаят и подпомагат сектора във всяка от страните-членки.
Водещ: Много ви благодаря за тази среща, за информацията, която предоставихте и успех в Париж, успех на българския щанд.
Десислава Танева: Благодаря.
Сподели в: