Върни се горе

След 10 години забрана, България отново може да изнася живи свине за Европейския пазар. Това стана с изменение на Решението на Европейската Комисия относно мерките за контрол на здравето на животните, свързани с класическа чума по свинете в някои държави членки.

В следствие от наблюдението на болестта от 2009 до 2015, Българска агенция по безопасност на храните инициира проект за изменение на Европейското законодателство по отношение на класическата чума по свинете, което да влезе в дневния ред на Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи в Брюксел. Резултатите от контрола в периода 2009 - 2015 г. дадоха информация и прозрачност за дейностите на българските ветеринарни власти по отношение на надзора на здравния статус в свиневъдните обекти. Наблюдението категорично доказа липсата на циркулация на вируса на класическата чума по свинете у нас (последен случай при домашни свине е от 2008 г. а при диви от 2009 г.). Годишно около 100 000 свиневъдни обекта бяха инспектирани от официални ветеринарни лекари. Същевременно, между 5000 и 6000 диви свине бяха изследвани ежегодно за класическа чума по свинете. Систематичният подход бе доказан като ефективен инструмент в борбата със заразните болести по свинете, като същият беше използван в последствие и от Румъния и Сърбия.

За отпадането на забраната, в страната беше въведена нова стратегия по отношение контрола на болестта класическа чума по свинете (стопански и икономически значима болест по свинете, поради бързото и разпространение и високата заболеваемост и смъртност), включваща нова категоризация на свиневъдните обекти на база на наличните мерки за биосигурност и активен надзор върху здравния статус на свинете, документиран от официални и регистрирани ветеринарни лекари, със специално утвърден за целта контролен лист. Електронната информационна система за регистрация на животновъдни обекти и идентификация на свине беше допълнително осъвременена. Чрез новата категоризация на свиневъдните обекти, контролните листи за активен надзор и изпълнението на новата стратегия, България представи гаранции и доказа на ЕК и държавите членки силен и надежден контрол върху здравния статус на популациите домашни свине.

Припомняме, че след констатирани случаи на класическа чума по свинете, през 2006 година Европейската Комисия наложи забрана на Република България за внос на територията на Общността, впоследствие за вътреобщностна търговия с живи свине и с продукти от свине, непретърпели термична преработка.

Сподели в: