28.03.2024


Новини

Всички новини

01.09.2022 г.

Министър Явор Гечев: Бързото разплащане на извънредната помощ е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци

Бързият прием на документи и своевременното разплащане по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева са от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред участниците в Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, на който бе представена информация за схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. В заседанието, което се проведе онлайн вчера следобед, участваше и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Министър Гечев припомни, че в съответствие с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи на ЕК средствата са одобрени с Постановление на Министерския съвет от 17 август 2022 г. и вече са преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. За плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн е предвиден бюджет от 222 млн. лева.

Земеделските производители посочиха, че очакват навреме подпомагането, за да бъде изпреварено евентуално повишение на производствените разходи. Министър Гечев се съгласи, че тази година помощта трябва да се осигури максимално бързо, за да бъде ефективна, и посочи, че по тази причина в диалог с ДФ „Земеделие“ работата на администрацията е оптимизирана. При определянето на ставките са отчетени увеличените разходи за производството на единица продукция, по актуални статистически данни за 2022 г., стана ясно на срещата.

Производителите поставиха въпроси за прилагането на схемата „Училищен плод“ и контрола. Заместник-министър Тодор Джиков съобщи, че предстои среща с бранша, на която ще бъде разгледано увеличаването на пазарното присъствие на българските плодове и зеленчуци, както и на биологичните продукти. „Темата е важна и схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ са един от стимулите това да се случи“, заяви заместник-министърът. „Ще бъдем безкомпромисни при проверките за прилагането на схемата“, добави още Тодор Джиков.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

       Адрес:
гр. Пловдив, п.к. 4000

бул. "Марица" № 122, етаж 3 (водна палата)

тел. 032/63 40 22

факс: 032/62 87 30

email: odzg_plovdiv@abv.bg

Приемно време на Директор:

сряда от 09:30 до 12:00 часа


Работно време на

Център за административно обслужване

Понеделник до Петък

от 08:00 до 18:00 часа


Промяна предназначението на земеделски земи

гл. експерт Петя Пешева

Понеделник от 14ч. – 16ч.

Сряда от 10ч. – 12ч.

promiana_odz_plovdiv@abv.bg

Стопански дворове, ДПФ

гл. експерт Боряна Скочева

Вторник от 10ч. - 12ч.

Четвъртък от 14ч. - 16ч

stopanskidvorove_odz_plovdiv@abv.bg

Електронни услуги предоставяни от ОД "Земеделие" - Пловдив


           




Отговорно лице по защита на личните данни и ЗДОИ:

Хайрие Шакир - главен юрисконсулт

0877 964 697, 032634022

 


  

обща селскостопанска политика

                  

 Профил ма купувача на ОДЗ-Пловдив