27.05.2022


Новини

Всички новини

22.12.2021 г.

Министър Иванов: Извършва се пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи“

В момента се извършва пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи“. Резултатите от одита ще бъдат предоставени на прокуратурата както на българската, така и на европейската. Има сигнали за нарушения, които се инспектират, включително и опит за злоупотреба с европейски средства, за ремонт на напоителни съоръжения, които са в разрез с европейското законодателство. По тази причина съществува и опасност от налагане на финансови корекции, което ще се отрази и на цялостното финансово състояние на „Напоителни системи“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при инспекция на разрушените съоръжения в община Садово.

Министърът информира, че първоначалните данни показват, че възлагането на ремонтите се е извършвало по непрозрачен начин, като има информация за нелоялни практики, като поставяне на дискриминационни условия. Общата сума на сключените договори за дейности по напоителни съоръжения е 107 млн. лв. „Допускам възможност да има промяна на ръководството. Но ще изчакам окончателната информация, за да се видят кои са отговорните лица и да се вземат финални решения“, посочи още д-р Иванов.

„Дигата при Садово, както и всички ремонтирани през последни две години нямат Акт 16. Работата по тях не е изцяло приета, но всички дейности са напълно платени“, обясни министърът. И  уточни, че те все още са в гаранция и трябва фирмите, работили по тях, да извършат възстановяването за собствена сметка. По думите му, на компаниите вече са изпратени писма, а ако откажат да обновят съоръженията всички материали ще бъдат изпратени на прокуратурата. „Очакваме в следващите дни информация от фирмите и се надявам договорните отношения да бъдат спазени", съобщи министърът.

По отношения на дигата при Садово, тя вече е възстановена, като ще се търсят възможности и за пълната й рехабилитация. Министърът отправи благодарност към „Напоителни системи“ за бързата реакция и възстановяване на скъсаните участъци, което осигурява и спокойствие на фермерите. Първостепенната ни грижата е за земеделските стопани и гражданите, подчерта д-р Иванов. По думите му експерти от Министерството на земеделието ще направят нужния анализ за ситуацията в района и увери, че всички производители,  чиято продукция е била унищожена, ще бъдат обезщетени.

Министърът уточни още, че пълната информация за ремонтите и платените средства за ремонти на диги е предоставена и на министър-председателя. Той допълни още, че в момента Министерство на финансите проучва и възможностите, при необходимост да бъдат отпуснати средства на областните управители, които да бъдат изразходвани за обновяване на съоръжения. „Работи се в доста интензивен порядък и от всички институции, които имат отношения“, подчерта д-р Иванов.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

АДРЕС:
град 

Пловдив, п.к. 4000

бул. "Марица" № 122, етаж 3 (ВОДНА ПАЛАТА)


ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

тел. 032/63 40 22

факс: 032/62 87 30


ЕЛЕКТРОННА ПОЩА:

odzg_plovdiv@abv.bg


РАБОТНО ВРЕМЕ

НА ЦЕНТЪР ЗА 

АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ

от Понеделник до Петък

от 08:00 до 18:30 часа


ПРИЕМНО ВРЕМЕ НА ДИРЕКТОР:

всяка Сряда от седмицата

от 09:30 до 12:00 часа


ПРИЕМНО ВРЕМЕ

Промяна на предназначението 

на земеделски земи

  гл. експерт Петя Пешева

Понеделник от 14ч. – 16ч.

Сряда от 10ч. – 12ч.


Стопански дворове , ДПФ 

 гл.експерт Боряна Скочева

Вторник от 10ч. - 12ч.

Четвъртък от 14ч. - 16чОтговорно лице по защита на личните данни:

Ангел Левашки - старши юрисконсулт


0878874843

032634022