All news
01.04.2011 г.
Ще има стандарт за трите вида хляб – бял, Добруджа и типов
Стандартите няма да са по Българския държавен стандарт, а ще са браншови, какъвто е и „Стара планина” за някои месни продукти. По всяка вероятност хлябът по стандарт ще бъде по-скъп |
|
Следващата седмица изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябва да разпише стандартите за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов. Стандартите няма да са по Българския държавен стандарт, а ще са браншови, какъвто е и „Стара планина” за някои месни продукти. Утвърждаването на стандартите ще стане на 5 април – вторник. Едва след това браншовиците ще разпространят рецептите и хлебопроизводителите ще започнат да произвеждат по-качествения хляб.
Рецептите ще бъдат представени на специална пресконференция в Министерството на земеделието и храните. Очакванията обаче са, че количеството на солта в хляба по стандартите ще бъде намалено с 16 % в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Стандартите няма да са задължителни. По всяка вероятност хлябът, произвеждан по тях, ще бъде по-скъп. |
Новини