30.04.2024

REPUBLIC OF BULGARIA

ODZ BURGAS

All news

01.04.2011 г.

Ще има стандарт за трите вида хляб – бял, Добруджа и типов

Стандартите няма да са по Българския държавен стандарт, а ще са браншови, какъвто е и „Стара планина” за някои месни продукти. По всяка вероятност хлябът по стандарт ще бъде по-скъп
 
Следващата седмица изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябва да разпише стандартите за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов. Стандартите няма да са по Българския държавен стандарт, а ще са браншови, какъвто е и „Стара планина” за някои месни продукти. Утвърждаването на стандартите ще стане на 5 април – вторник. Едва след това браншовиците ще разпространят рецептите и хлебопроизводителите ще започнат да произвеждат по-качествения хляб.

Рецептите ще бъдат представени на специална пресконференция в Министерството на земеделието и храните. Очакванията обаче са, че количеството на солта в хляба по стандартите ще бъде намалено с 16 % в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Стандартите няма да са задължителни. По всяка вероятност хлябът, произвеждан по тях, ще бъде по-скъп.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark



ADDRESS:

Burgas,
82, Tzar Ivan Shishman str.

PHONES:
tel.(056) 84 43 03
fax (056) 84 43 03

EMAIL:
odzg-bourgas
@mbox.contact.bg