27.04.2024


Всички новини

14.02.2024 г.

Владимир Тедески участва в ритуал по зарязване на лозя в село Пиргово

      Директора на Областна дирекция "Земеделие" Русе Владимир Тедески взе участие в ритуал по зарязване на лозя в Ивановското село Пиргово.

      Официални лица на събитието бяха още Областния управител на област Русе Данаил Ковачев, заместникът му Георги Георгиев, кмета на община Иваново Георги Миланов, директора на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Венцислав Шахънов, а също и началникът на Районното управление – Две могили при ОДМВР – Русе главен инспектор Петър Ванев. Домакин беше кмета на село Пиргово Николай Караиванов.

      Самото зарязване се състоя в лозовите масиви на Емил Стоянов, който тази година бе избран за най-добър стопанин, а неговият служител Димитър Бригов бе обявен за цар на лозята. По традиция празникът, посветен на Св. Трифон Апамейски, започна в центъра на селото с богата фолклорна програма.

      „Русенският регион е сред символите на лозарството и винарството в страната. Нека виното, което се произвежда тук, да е винаги олицетворение на любовта и надеждата. Празници като днешния ни напомнят както за силата на родните традиции, така и за красотата на нашата природа и щедростта на българската земя“, каза Ковачев в обръщението си към жителите на Пиргово. Той им пожела здраве, късмет и благополучие, домовете им да бъдат изпълнени със щастие и веселие, а годината да бъде плодородна и работата на лозарите и винарите да е спорна. Областният управител подчерта, че произведеното вино от гроздето в района на Иваново е национално известно и винаги давано като пример за качествена продукция. Ковачев изрази увереност, че правителството ще продължи да подкрепя този сектор, защото българското вино е наистина на световно ниво и неговите характеристики са еталон за качество на международния пазар. „Въпреки трудните условия в страната и Европа, Вие продължавате да спазвате наследените традиции. Надявам се младите жители на селото да проявят интерес и да видят, че когато традициите се поддържат живи и има помощ от страна на местната и държавната власт резултатите винаги са отлични“, добави още той. „В мое лице ще продължите да срещата подкрепа, като много бих искал да Ви насърча да използвате всички възможности за разширяване на дейността си не само в страната, но и в чужбина. И през тази година Съвместната българо-румънска земеделска работна група ще продължи да съдейства за осъществяването на нови контакти между заетите в селското стопанство от двете страни на река Дунав, като по този начин подпомогне обмена на добри практики и допринесе за засилване на търговията“, заяви областният управител. Ковачев благодари на кмета на община Иваново Георги Миланов и кмета на Пиргово Николай Караиванов за професионализма и положените усилия за реализирането на редица разнообразни инициативи и проекти в подкрепа на жителите на община Иваново. 



      От своя страна Караиванов сподели, че днешният празник продължава да ни вълнува със своята цветна палитра от емоции. „Нека славим и почитаме своята земя, която се отплаща за труда ни с обилен плод, носейки надежда за берекет и спорна година“, каза кметът на Пиргово. Той пожела на всички от селото богата и качествена реколта, плодородни години, бъчвите да се пълнят с омайно вино,  трудът да е спорен и винаги да са заобиколени от добри и верни и приятели. „Поздравявам тези, които въпреки трудностите, са избрали да продължат традициите на старите майстори, за да не се прекъсва връзката с поминъка на нашите деди“, заяви Николай Караиванов.



      Празникът не премина и без провеждането на конкурса за най-добро пирговско вино. Отличени бяха шестима винари, а журито бе в състав Ивайло Кьосев и Георги Бодуров. Председател на почетната комисия бе кметът Николай Караиванов. В категорията за най-добро червено вино първи стана Станчо Цанков, а след него се наредиха Димитър Милев и Величка Стоянова. Първото място за най-пивко бяло вино бе присъдено на Димитър Милев. Втори и трети станаха Васил Балтаджиев и Добромир Камарашев. 



      Лозовите масиви в землището на Емил Стоянов са разположени на площ от 350 декара, като те са създадени в периода от 2008 до 2015 година. Предимно се отглеждат сортовете „Мускат Отонел“, „Пино Шардоне“ и „Мерло“. В нормално стопанска година добивът от декар е по около 1000 – 1100 кг. Отслужен бе и молебен от страна на отец Драгомир от Русенската света митрополия. И тази година празникът стана възможен благодарение на личната подкрепа на кмета на Община Иванова Георги Миланов, както и на земеделските производители Симеон Бянов, Емил Стоянов, Димитър Пинтев, Цветан Чубуров, Георги Бодуров, Станчо Цанков, Станчо Барбуков, Божидар Борисов, Венцислав Петров, Стефан Симеонов и Тодор Тодоров.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark