16.04.2024


Новини

Всички новини

16.07.2019 г.

В ОДЗ - Стара Загора се проведе редовно заседание на Консултативният съвет по животновъдство

На 15 юли 2019 г. (понеделник) от 10.00 ч. в сградата на Областна дирекция „Земеделие“ Стара Загора се проведе заседание на Областния консултативен съвет по животновъдство. В заседанието взеха участие членовете на ОКСЖ, представители на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ - Стара Загора, Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора, представител на офис Стара Загора към  НССЗ, представител на Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството, експерти от ОД “Земеделие“ Стара Загора и животновъди, развиващи дейност на територията на област Стара Загора.

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка, бяха представени мерки за превенция от разпространение на заболяването Африканска чума по свинете. Анализирани бяха проблеми свързани с прилагането на схемите за обвързано подпомагане за селскостопански животни в приключилата кампания „Директни плащания“ 2019 г. Беше поставен акцент върху стартиралия прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, предоставена беше информация, относно държавните помощи „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/ или обработка на сурово мляко“ и „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Обсъдени бяха предстоящи промени в Наредба №44 от 20.04. 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

Направените предложения ще бъдат представени на вниманието на Съвета по животновъдство към министъра на земеделието, храните и горите.



Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark