23.04.2024


Новини

Всички новини

29.03.2022 г.

ЮБИЛЕЙНО ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ




По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор на овцевъдите в България. Събитието ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.

Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. Юбилейното издание на събора ще е истински празник на българското с много незабравими емоции за цялото семейство.

В дните на събора ще се проведе най-мащабното изложение на чистопородни овце и кози и на едно място ще може да се види разнообразието на всички автохтонни, традиционни и редки породи отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в което собственикът на животното- победител ще получи премия от 1000 лева.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе традиционното и най-мащабно българско изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки. За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари. Неповторими преживявания за цялото семейство ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. В специално обособената зона ще има интерактивни музейни експозиции свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи и на селскостопански двор от близо век с различни домашни животни и инвентар. Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За формациите изучаващи българските народни хора ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, а всички запалени по народните танци ще могат да се включат в специално организираните хоротеки. Най-малките посетители ще могат да се забавляват в Детската  творителница с различни арт работилници и пленери.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Съборът ще провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г. и за своите 9 издания до сега е привлякло повече от 800 000 посетители.



Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС

гр. София 1408,
бул. Витоша №148, бл. 69

ТЕЛЕФОН:

тел: 02/9520392

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Стандартно работно време:

От понеделник до петък

oт 9:00 - 17:30ч.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ НА

Центъра за административно обслужване (с непрекъснат режим на работа):

Понеделник - петък 8:30-17:30ч.

 

За банкови сметки и контакти ОДЗ, натиснете ТУК !


За контакти ОСЗ и КТИ, натиснете ТУК !


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




















Длъжностно лице

по защита на данните в ОДЗ:
Виктория Георгиева 
сл. тел.: 02/952 03 92
ел. поща: ODZG_Sfgrad@mzh.government.bg