19.04.2024


Всички новини

28.04.2022 г.

Министър Иванов: Работна група ще търси най-добрите решения за взаимодействие между търговските вериги и производителите

„Създаваме работна група, с която ще търсим най-добрите решения за взаимодействие между търговските вериги и производителите. Това е национално отговорното поведение. В нея ще бъдат поканени за участие представители на бизнеса от различни сектори, големите хранителни вериги, Министерство на икономиката и индустрията, Комисия за защита на конкуренцията и други държавни институции. Тя ще се ръководи от заместник-министърa на земеделието Момчил Неков“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с браншовите организации- растениевъдство, животновъдство, храни и търговските вериги. Той обясни, че основен фокус в дейността на групата ще са преглед на нормативната уредба и предложения за изменения.

Аграрният министър посочи, че очаква в кратки срокове - до няколко седмици, да имаме конкретни идеи за законодателни промени, които да защитят интересите както на производителите, така и на търговските вериги. Той коментира, че най-важно е да се намерят най-добрите работещи решения. По думите му нормално и целесъобразно е държавата да спомогне за намиране на баланса.

„Държавата ще изпълнява своята регулаторна роля, спазвайки българското и европейското законодателство“, подчерта министърът. Д-р Иванов коментира, че е важно да създадем стабилност и да защитим българските потребители. Той допълни още, че цените на основните продукти са нараснали, което се отразява и на покупателната способност на хората. През втората половина от годината ще бъдат отпуснати значителни средства за подпомагане на фермерите, надяваме се, че това ще е в подкрепа на производителите и тяхната стока ще достига по-лесно до потребителите, уточни агроминистърът.

„Министерството на земеделието отговаря за качеството на храните и правим контрол по цялата верига“, коментира заместник-министър Момчил Неков. Според него е нужно да се увеличат родните продукти на щандовете на веригите, което да става чрез пазарни механизми и допълни, че важна цел е да възстановим българския вкус и да го върнем на масата на потребителите. Той припомни, че в новата Обща селскостопанска политика държавното съфинансиране ще е 60%, като ще следим средствата да стигнат по най-правилният начин до фермерите.

В рамките на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за намаляване на ДДС на храните, което според тях е необходима мярка в този момент. Министър Иванов акцентира, че той и министерството подкрепят идеята, като становище ни ще е това да важи за всички продукти, а не само за определени стоки. Той информира, че затова ще се настоява и при подготовката на актуализацията на бюджета, което се очаква да стане през месец май и допълни, че по информация на Министерство на финансите вече се правят анализи в тази посока.

Тема на дискусията бяха и доставките на газ. Представителите на бизнеса посочиха, че за тях е много важно да имат сигурност и прогнозируемост и апелираха Министерството на земеделието да защитава техния интерес в тази поска. Министърът информира, че доставките на газ ще бъдат ритмични и държавата взема всички необходими мерки, за да гарантира това.

Бизнесът постави някои въпроси относно търговските взаимоотношения между производителите и веригите. Част от темите, на които според тях трябва да се обърне внимание са надценката на стоките, насърчаване на достъпа на малките фермерите до веригите и сключване на договори за реализиране на продукция, което ще насърчи производството.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

       Адрес:
гр. Пловдив, п.к. 4000

бул. "Марица" № 122, етаж 3 (водна палата)

тел. 032/63 40 22

факс: 032/62 87 30

email: odzg_plovdiv@abv.bg

Приемно време на Директор:

сряда от 09:30 до 12:00 часа


Работно време на

Център за административно обслужване

Понеделник до Петък

от 08:00 до 18:00 часа


Промяна предназначението на земеделски земи

гл. експерт Петя Пешева

Понеделник от 14ч. – 16ч.

Сряда от 10ч. – 12ч.

promiana_odz_plovdiv@abv.bg

Стопански дворове, ДПФ

гл. експерт Боряна Скочева

Вторник от 10ч. - 12ч.

Четвъртък от 14ч. - 16ч

stopanskidvorove_odz_plovdiv@abv.bg

Електронни услуги предоставяни от ОД "Земеделие" - Пловдив


           




Отговорно лице по защита на личните данни и ЗДОИ:

Хайрие Шакир - главен юрисконсулт

0877 964 697, 032634022

 


  

обща селскостопанска политика

                  

 Профил ма купувача на ОДЗ-Пловдив