28.05.2022


Новини

Всички новини

14.01.2022 г.

Иван Иванов: С усилени темпове работим по Стратегическия план заедно със земеделците

Предстоят срещи с бранша през тази седмица, на които ще се обсъдят и предложат решения за важните въпроси в секторa.

„Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план за земеделието“, това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНР. Той припомни, че основните рамки на стратегическия документ са уредени от Регламент 2021/2015 ЕС, но е важен и индивидуалният подход, който ще устрои всяка държава. „Анализът, който започнахме да правим от първия ден вече е почти готов. Влезли сме в крачка и работим по документа. Част от въпросите ще обсъдим и на срещите, които предстоят тази седмица с бранша”, увери министърът. По думите му, до края на февруари, началото на март т.г. трябва да има завършен документ. Министърът уточни, че се работи по 9 варианта на стратегическия документ, всеки от които със съответните калкулации, които ще се обсъждат заедно с бранша, като ще бъде избран такъв, който да отговаря най-много на изискването да няма дисбаланс между подкрепата в браншовете.

Министърът подчерта, че ще се търсят начини средствата да бъдат насочвани както за подпомагане по обвързаната подкрепа и за други интервенции по първи стълб на ОСП, така и по втори стълб чрез ПРСР. Министър Иванов информира, че механизмът за одобрение на документа е направен така, че предстои да се потърси външен оценител на финансовите мерки, като всички решения ще бъдат подкрепени с експертиза. По отношение сроковете на представянето на документа министър Иванов изрази своето неудовлетворение от оставянето на документа за придвижване от настоящия екип в толкова кратък срок.

Беше припомнено, че Стратегическият документ се разработва на базата на задълбочени предварителни анализи, като експертите от министерството са разработили редица интервенции, които да стимулират развитието на  устойчив и конкурентоспособен селскостопански сектор.

По отношение на таваните, министърът припомни, че при взимането на решението, трябва да бъдат съобразени и постигнатите договорености от коалиционното споразумение.

Министър Иванов подчерта, че по всички въпроси Министерство на земеделието е в тясно сътрудничество с браншовите организации, които пряко участват и в работата на Тематичните работни групи, като целта е заедно да се постигнат най-добрите решения за сектора.

По отношение  на по-общата картина, министър Иван Иванов подчерта, че моментът е неблагоприятен за българското земеделие и цените на енергоресурсите неминуемо ще се отразят на българския продукт. Той увери, че в следващите дни предстои обсъждане на бюджета във всички негови аспекти. Той обясни, че ще бъдат водени разговори с Министерство на финансите, за един увеличен ресурс за държавни помощи, за да може максимално рационално да се използва той за интервенции в подкрепа на земеделските производители. Министърът припомни в този контекст, че Министерство на земеделието направи преди началото на тази година прехвърляне на ресурс от подпомагането на производителите на полски зеленчуци към тези на оранжерийни.

Във връзка с въпрос за проверките за акцизите, министърът посочи, че те ще помогнат за осветляването на сектора и ще го направят по-конкурентоспособен.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

АДРЕС:
град 

Пловдив, п.к. 4000

бул. "Марица" № 122, етаж 3 (ВОДНА ПАЛАТА)


ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

тел. 032/63 40 22

факс: 032/62 87 30


ЕЛЕКТРОННА ПОЩА:

odzg_plovdiv@abv.bg


РАБОТНО ВРЕМЕ

НА ЦЕНТЪР ЗА 

АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ

от Понеделник до Петък

от 08:00 до 18:30 часа


ПРИЕМНО ВРЕМЕ НА ДИРЕКТОР:

всяка Сряда от седмицата

от 09:30 до 12:00 часа


ПРИЕМНО ВРЕМЕ

Промяна на предназначението 

на земеделски земи

  гл. експерт Петя Пешева

Понеделник от 14ч. – 16ч.

Сряда от 10ч. – 12ч.


Стопански дворове , ДПФ 

 гл.експерт Боряна Скочева

Вторник от 10ч. - 12ч.

Четвъртък от 14ч. - 16чОтговорно лице по защита на личните данни:

Ангел Левашки - старши юрисконсулт


0878874843

032634022