25.04.2024


Всички новини

12.11.2021 г.

Информация за получаване на субсидии по Ковид мярката за 2021 година

Процедурата за Ковид мярката е изключително облекчена. Допустимостта се основава на вече проверени данни, което бе и основно искане на неправителствените организации, които участваха активно в разработването на основните параметри по схемата. Средствата ще бъдат изплатени на база само подадено заявление, генерирано от системата ИСАК, в която вече е събрана и обработена надеждна информация.

С цел да не бъдат загубени средства, както и самото прилагане на схемата за Ковид, което можеше да бъде застрашено от излизане от срока на Временната рамка на Европейската комисия – 31.12.2021 г. , бяха въведени специфични изисквания. Те касаят наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г. С тях от една страна се удостоверява икономическата активност на земеделския стопанин, а от друга страна контролът по прилагане на помощта, изразяващ се в проверка на допустимите за подпомагане площи и животни.

Това е най-бързият начин за оказване на финансова подкрепа в рамките на действие на мярката (до 31 декември 2021 г.) без да е необходимо да се представят допълнително документи от страна на земеделските стопани.

Припомняме, че схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ е насочена към земеделските стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ и има за цел да компенсира част от повишените производствени разходи в резултат от въведените противоепидемични мерки. Нейният бюджет е в размер на 72 млн. лева. Този ресурс ще достигне до 50 000 стопани.

Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г. 

За съжаление съществуват стопанства, неотговарящи на всички критерии заложени в схемата, които са важни и позволяват осъществяване на контрол, прозрачно и ефективно насочване на финансовия ресурс. Такива са стопанствата с констатирани „виртуални животни“, както и такива неизпълнили ветеринарномедицинските изисквания за отглеждане на селскостопански животни. Новорегистрираните стопанства, имат възможност да се възползват от всички останали мерки и схеми финансирани с европейски и национални средства.

Освен това се предвижда стопаните, които не попадат в обхвата на Ковид мярката за 2021 г.,  в началото на 2022 г. да бъдат подпомогнати по де минимис.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм