29.03.2024


Всички новини

20.10.2020 г.

Уеб базирана платформа ще проследява движението на ПРЗ от производителя до крайния потребител

Уеб базирана платформа ще проследява движението на продуктите за растителна защита (ПРЗ) от производителя или вносителя до крайния потребител на произведената продукция. Платформата ще бъде създадена и ще се администрира и поддържа от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това е записано в проект на Наредбата за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита, публикувана за обществено обсъждане.
 
Създаването и поддържането на платформата цели подобряване на проследяемостта и контрола върху произведените и внесените в Република България ПРЗ, търговията с тях, употребата им в растителната защита и спазването на карантинните срокове. 
В платформата ще се отразяват също проведените растителнозащитни мероприятия и торене.
 
С наредбата се предлага още при употребата на пестициди върху земеделски площи да се спазват отстояния от населените места, в зависимост от посоката на вятъра и вида на използваната техника. Транспортиране на третирани семена да се извършва само в специални чували, които не се използват повторно. Обработването на семена за посев с ПРЗ да се извършва в специализирани обекти или на площадки с контролиран достъп. Забранява се нерегламентираното изхвърляне, изгаряне и депониране на празните опаковки от продуктите.
 
Земеделските стопани и професионалните потребители на ПРЗ са длъжни да водят записи за всяка употреба на ПРЗ, биологични агенти и торове. Данните се вписват в „Дневник за проведените растителнозащитни мероприятия и торене“ по образец, утвърден от изпълнителния директор и публикуван на интернет страницата на БАБХ. С наредбата се предоставя възможност Дневникът да се води както на хартиен, така и на електронен носител, като при необходимост земеделските стопани предоставят на контролните органи.
 
За целите на самоконтрола, земеделските стопани изследват поне една растителна проба за остатъци от пестициди през текущата година, непосредствено преди прибиране на реколтата. Продукцията се прибира след изтичането на карантинния срок, посочен на етикета на вложения продукт.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм