28.03.2024


Всички новини

12.09.2019 г.

Повишават се мерките за биосигурност в стопанствата, за да запазим производството на свинско месо

„Стопаните, които искат да продължат да отглеждат свине, ще трябва да спазват определени мерки за биосигурност. Те ще бъдат разделени в 3 категории – индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства. Разграничителната линия ще бъдат нормите за размера на стопанствата. За всяка от категориите се подготвят нови мерки и нива за биосигурност, ползвайки добрите практики от Европа“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се провежда в София. Тя допълни, че с цел надграждане на мерките, ще се открият няколко целеви приема по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) - Мярка 6.3 – за малките стопанства, Мярка 4.1 - за големите стопанства, а за личните ще има съвсем облекчени изисквания. „Регистрацията на животновъдни обекти ще бъде административно облекчена, но при стриктно спазване на условията за  биосигурност. Развъдната дейност ще бъде разрешена за фамилни ферми с високо ниво и обем на тези мерки“, обясни министърът.   Тя каза още, че се работи и в посока прилагане на трайни мерки по отношение на дезинфекция и проверки на багаж по граничните пунктове. Репопулацията на домашни прасета може да започне най-рано от септември следващата година при новите мерки, които ще бъдат приети.

Министър Танева бе категорична, че за да има в страната ни производство на свинско месо и секторът да продължи да бъде конкурентоспособен, трябва да се променят условията в посока повишаване на мерките за биосигурност. Тя призова потребителите да купуват месо с доказан произход. Земеделският министър уточни, че се изготвя стратегия за изкореняване на заболяването, за да може мерките, които ще се предприемат да бъдат заложени в законодателството.

Министър Десислава Танева обясни, че от началото на годината са  регистрирани 35 огнища на АЧС. За целия месец август са регистрирани 5 при домашна свиня, като 2 от тях са при източнобалкански свине. „Интензитетът на заболяването значително намаля, като последното регистрирано огнище в тип „лично стопанство“ е от 16 август“, обобщи министърът на земеделието. Тя допълни, че за тази година има 57 регистрирани случая при дивата свиня.

„За ограничаване и ликвидиране на заболяването, строго се прилагат обичайните мерки за дива и за домашна свиня, които са разписани в Стратегията за борба с АЧС на Европейския съюз от 2015 г.“, категорична бе министър Танева. Тя благодари на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис и генералния директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит за съдействието им за справяне с болестта у нас.

Комисар Андрюкайтис посочи, че ЕК подготвя документ за АЧС, който ще бъде представен за одобрение от страна на всички държави-членки в рамките на Съвет на ЕС по земеделие и рибарство. Той изтъкна важността да се спре разпространението на болестта и необходимостта от изкореняването й. По думите му е важно всички да действат заедно и в унисон - органите на изпълнителната власт, земеделските производители и научните среди. Еврокомисар Андрюкайтис отбеляза, че е горд с лидерските качества на министър Танева за предприетите действия спрямо болестта и отбеляза опита, който България е натрупала по отношение борбата с АЧС. Той изрази удовлетворение за това, че на събитието участват министри и заместник-министри от повече от 20 страни, включително и балкански държави. Според него това е ясен знак за засиленото сътрудничество не само между държавите- членки на ЕС, но и други европейски страни, които по един или друг начин са засегнати от болестта АЧС. От своя страна, Моник Елоит изтъкна, важността на стриктното спазване на мерките за борба със заболяването, предвид липсата на ваксина.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев също подчерта, че прилагането на мерките и подкрепата на цялата общественост са единственият начин да се пребори страната ни със заболяването.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм