28.03.2024


Всички новини

07.08.2019 г.

България получи 2.9 милиона евро подкрепа от ЕК за борба с Африканската чума

България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от Европейската комисия. Това стана ясно по време на  среща между министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  и европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис в Брюксел. Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени авансово за покриване на съответните разходи.

Министър Танева запозна еврокомисаря с предприетите мерки по отношение на личните стопанствата и малките ферми, при които липсва биосигурност. Тя информира, че  голяма част от населението доброволно е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.  „Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с АЧС, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите“, каза министър Танева. Андриукайтис бе категоричен, че Комисията подкрепя легалните производители с мерки за биосигурност и регистрация, без значение дали са малки или големи. Той призова да не се политизира с темата, а да се действа единно.

Двамата се обединиха около мнението, че за ограничаване и предпазване от заболяването, е необходимо при отглеждането на домашни свине да се спазват съответните мерки за биосигурност без значение на типа стопанство. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните акцентира и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на заболяването в съседните страни.

От срещата стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС. От този одит зависи и съ-финансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме. Всичко това е под условие, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.

Към 31 юли 2019 г., страната ни е заявила 11 милиона евро, които ще могат да се ползват като компенсация за вече ликвидирани огнища на АЧС в свинекомплексите. Министър Танева получи уверение, че отговор за това искане ще получим в рамките на 30 дни.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм