28.03.2024


Новини

Всички новини

18.08.2022 г.

ЕК одобри държавна помощ от 426 млн. лева за подпомагане на земеделските стопани


Европейската комисия одобри държавна помощ по схема „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ в размер на 426 милиона лева (218 млн. евро) за подпомагане на земеделски стопани. 
Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.
По този начин се осигурява подпомагане за земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн, за да се противодейства на негативното влияние от наложените санкции или предприетите ответни мерки, и за осигуряване на непрекъснатостта на икономическата дейност. 
Земеделските производители ще имат право да получат помощ под формата на преки безвъзмездни средства за компенсиране на част от повишените разходи за производство. Размерът на помощта за всеки стопанин ще се изчислява въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като индивидуалният таван е до 121 261 лева (62 000 евро) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.
Предстои Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ да утвърди указания за прилагане на помощта и да определи срок за прием на заявления.
На днешното си заседание Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ДФ „Земеделие“ за 2022 г. в размер на нотифицираната от ЕК държавна помощ, както и за хуманно отношение към животните, като по този начин Разплащателната агенция ще може да започне своевременно действията за подпомагане на земеделските производители.
Така се осигурява възможност за подкрепа на стопаните заради предизвикателствата, пред които секторът е изправен в момента.Напишете Вашето съдържание тук...


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм