29.03.2024


Новини

Всички новини

11.05.2022 г.

Представители на изпълнителната, законодателната и местната власт в България и Румъния се включиха в конференцията на ЛИДЕР

 

Над 400 участници се включиха в Осмата международна конференция по прилагането на подхода ЛИДЕР, която бе организирана от Министерството на земеделието днес в Поморие.

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов и заместник-министърът на земеделието Момчил Неков откриха събитието и приветстваха участниците.

В поздравителен адрес на министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Адриан Чесною заяви силната си подкрепа за развитието на местните общности, както и ползотворното партньорство между България и Румъния. Той посочи, че ще насърчава междуинституционалното взаимодействие и засилването на връзките между двете страни в прилагането на подхода ЛИДЕР и създаването на нови възможности  за развитие на селските райони. 

Министърът на туризма Христо Проданов написа в поздравителен адрес, че глобализацията, засилването на културните и икономическите връзки, както и очакваното развитие на туризма в световен мащаб превръщат интереса към храната и националните кухни във все по-мощен стимул при избора на дестинация за пътуване. В адреса той благодари на организаторите на конференцията и отбелязва, че с общи инициативи можем да направим името на страната си още по-привлекателно не само като място за интересни пътешествия и почивка, но и за опознаване на традициите ни.

По време на конференцията Тибо Гиняр, председател на ЛИДЕР във Франция, заяви: "Европа е изправена пред ново предизвикателство и само заедно можем да го преодолеем. Работим много добре с България и Румъния от доста време и нашето желание е в бъдеще да задълбочим нашето сътрудничество".

От името на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ Матиас Сабо пожела успешно провеждане на събитието и отправи поздравления за организацията.

„Мотото „Съединението прави силата“ не е само един надпис на парламента на Република България. Това е бъдещото решение, около което трябва всички ние да се обединим в условията на безпрецедентна криза и война само на няколко километра от България, Румъния и външните граници на Европейския съюз (ЕС). Обединеният ЕС е това, което може да противостои на всички предизвикателства. За да имаме силен ЕС, той трябва да стъпи на местните общности, които сте вие“, заяви председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски.

Донка Михайлова, заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Троян, благодари на министъра на земеделието д-р Иван Иванов за усилията, които полага, за да има ефективна координация между институциите по отношение на подхода ЛИДЕР.

„Подходът Водено от общностите местно развитие е най-естественият подход за българските общини. Той позволява ясно да дефинираме потребностите на местните общности и да посочим начините тези потребности да бъдат удовлетворени“, каза Михайлова. Тя допълни, че чрез местните инициативни групи с малко вложени европейски средства се постига значим резултат, тъй като това е отговорът на потребностите на местните общности. 

Конференцията се организира от Министерство на земеделието и в нея участват представители на изпълнителната власт и парламента на Румъния, участници от Франция, както и представители на Европейската комисия, кметове, представители на управляващите органи на финансиращите подхода програми, Държавен фонд „Земеделие“, експерти от европейски асоциации на местните инициативни групи и служители и участници от местните инициативни групи.

Подходът, който се изпълнява вече втори програмен период, е част от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Целта на събитието е да бъде представена подготовката за прилагане на подхода ЛИДЕР/ВОМР за следващия програмен период и да бъдат обсъдени добри практики при изпълнението му до момента.

По време на международното събитие ще бъде проведено изложение – базар с местни продукти и занаятчийски произведения от териториите на местните инициативни групи от България и Румъния на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм