29.03.2024


Новини

Всички новини

11.05.2022 г.

Министър Иванов: Трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „Кабиюк“

 

„Трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „Кабиюк“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на посещението си в държавното предприятие. Той подчерта, че това е обект от изключителна важност, в който се пази генофонда на страната.

„През последните години предприятието е оставено на произвола, без грижа от страна на държавата. Въпреки това е успяло да се съхрани. То има важна функция - да запази и развива генофонда на родното животновъдство. „Едно от най-големите богатства на България са така наречените местни породи животни“, коментира аграрният министър. По думите му в „Кабиюк“ се съхранява генетичният ресурс на българското сиво говедо, каракачанската овца, медночервената шуменска овца. Той обясни, че тези породи са възникнали в следствие на народната селекция, в продължения на хилядолетия и са напълно адаптирани към нашите условия и  географска ширина.

„В „Кабиюк“ се съхранява генната банка, която е много необходима за бъдещето на българското животновъдство. Министерството ще работи в посока възстановяване на предприятието и излизането му на печалба в бъдеще“, категоричен беше министър Иванов.

Аграрният министър съобщи, че е предвидено подпомагането в размер на 600 000 лв. за „Кабиюк“ ЕАД, за обезпечаване на част от разходите на предприятието съгласно сключен договор с Министерство на земеделието за поддържане на автохтонни и други ценни породи от Националния генофонд по животновъдство и съхраняването им като национално богатство.

Като част от посещението си  в област Шумен, министър Иванов посети лозарско стопанство и едноименна изба  в с. Царев  брод. Той се запозна с историята на лозарското  стопанство, с площ в момента от над 270 дка., което днес освен традиционните бели сортове за региона - Совиньон Блан, Траминер, Шардоне, Шардоне, Пино гри. Стопанството залага и на сортове българска селекция като Гергана и Евмолпия. В хода на разговора, министър Иванов акцентира върху всички възможности за подкрепа от страна на държавата в сектора посредством  Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и съществуващите схеми за качество, с оглед на популяризиране и увеличаване на предлагането на български бели и червени вина, с традиционни и уникални качества. 


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм