29.03.2024


Новини

Всички новини

02.12.2021 г.

МЗХГ започва процедура за осигуряване на de minimis за сектор „Рибарство”

Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за държавна помощ de minimis за подпомагане на рибопроизводители през 2022 година. С нея се цели подкрепа на пострадалите от увеличената цена на електроенергията, използвана за отглеждане на рибата и значителното увеличаване на цената на фуража, използван в рибовъдството през 2021 г. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по рибарство, председателстван от заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев.

„Имаме воля и желание за подкрепа на сектора, защото искаме той да се развива и да работи добре“, посочи заместник-министърът. Като отбеляза, че за последен път de minimis в отрасъла е бил предоставен през 2012 г. По думите му, за да започне работа по процедурата е необходимо представителите на бизнеса да предоставят информация за разходите по направления и призова за активност, с което да се ускорят дейностите по нея.

Браншът информира, че според техните изчисления цената на фуражите се е покачила с 20-30% през тази година спрямо предишната, което затруднява производителите. Според тях разработването на такава схема ще подкрепи работещите в рибопроизовдството и ще подпомогне изсветляването на сектора.

Аграрният заместник-министър коментира, че очаква работещите в сектора да оценят предоставения инструмент, като знак за желание той устойчиво да напредва. „Надявам се в рамките на идните седмици да бъде предоставена нужната информация от бранша и работата по създаването му да започне“, подчерта още Георги Събев.

Консултативният съвет разгледа и въпроса за забрана за улов на бяла пясъчна мида през размножителния ѝ период. Членовете на съвета се обединиха около решението да бъдат предприети необходимите действия за въвеждане на ежегодна временна забрана за улова на бяла пясъчна мида през месеците май, юни и юли. Участниците заявиха готовност и за създаване на работна група към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), на която подробно да бъде разгледана темата.

По време на заседанието беше разгледан и въпросът за състоянието на „Рибни ресурси“ ЕООД и управляваните от дружеството пристанища. Решението на съвета бе на следващото заседание да бъдат докладвани възможностите и целесъобразността за прехвърляне на рибарски пристанища от дружеството към ИАРА, с цел оптимизиране на дейностите, свързани с риболова.

В дневния ред на съвета бе поставен и въпросът за функциониране на системата за наблюдение на риболовните кораби и проблемите с генерираните от системата грешни данни за улови. По информация на бизнеса има грешки в системата, които създават ежедневни трудности в работата на рибопроизводителите. Представителите на ИАРА посочиха, че са предприети действия по отстраняване на проблемите и увериха, че занапред бизнесът не трябва да има притеснения. Решението на съвета е, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в сътрудничество с представители от сектора ще коригира неточните данни в системата.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм