24.04.2024


Новини

Всички новини

20.10.2021 г.

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората. Това е заложено в проекта на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност, който беше обсъден от заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков, представители на Българската агенция за безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Български ветеринарен съюз и други експерти.

Законопроектът има за цел да бъдат хармонизирани с националното законодателство изискванията на предложения пакет от нормативни актове на Европейския съюз по отношение на агрохранителната верига, защитата на здравето на хората и животните и ветеринарните лекарствени продукти. Промените са насочени към контрола при ранното откриване на заболяванията, бързата реакция, повишаване на осведомеността на фермерите и други. Нов момент в нормативната уредба е и здравеопазването на водните животни.

„Губим ценно време, трябва да си заложим разумен период за дебати по законопроекта, защото имаме срокове, които трябва да спазим за въвеждането на изискванията на регламентите в националното законодателство“, коментира заместник-министър Неделков. Той допълни още, че с промените се налага изцяло нова философия и структура на нормативната база, която да съответства на съвременните нужди на работещите в отрасъла. „Надявам се при формирането на новото Народно събрание през ноември да имаме проект на закон в почти завършен вид, който да предложим за обсъждане на ресорната комисия“, заяви още доц. Неделков. Той предложи изготвянето на пътна карта на следващите дейности, с цел финализиране на законопроекта и консултации с всички заинтересовани страни.

Част от промените засягат продължаващото обучение, груповите ветеринарномедицински практики и дигитализацията.  По отношение на дигитализацията, заместник-министърът посочи, че се очаква през следващата година системата ВетИС да бъде надградена, с което да се въведе възможността за електронно издаване на рецепти. Относно дългосрочните обучения доц. Неделков посочи, че мястото им за провеждане е в университетите, защото там могат да се покажат новите методи и техники, тъй като там се развива и научно-изследователската дейност.

Заместник-министърът информира още, че ще има и нововъведения във ВетИС, свързани с уведомяването от страна на фермерите за събития с животните по електронен път. Според него, това може да затрудни част от фермерите. В тази връзка ще се обсъди възможността това информиране да става и по телефон.

По време на срещата стана ясно, че работата по законопроекта ще продължи, а след финализирането му ще бъде публикуван за обществено обсъждане.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм