19.04.2024


Новини

Всички новини

25.05.2021 г.

Министър Бозуков: Извършваме функционален анализ на дейността на различните структури в МЗХГ.

Ще бъде извършен функционален анализ на дейността на различните структури в Министерството на земеделието, храните и горите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното представяне на екипа си. Той допълни, че където бъдат констатирани пропуски в работата, ще бъдат предприети рокади. Заместник- министри на земеделието, храните и горите са Атанас Добрев, който ще поеме горския сектор, а доц. д-р Крум Неделков ще бъде с ресори „Животновъдство“ и „Растениевъдство“.

 

„Атанас Добрев е експерт с над 20 години опит във фонд „Земеделие“ и в горския сектор. Това може да се приеме като отговор на изискването за приемственост. С доц. д-р Крум Неделков съчетаваме младостта и енергията с по-възрастните. Той е от Тракийския университет и е специализирал в САЩ, професионалист в своята област. Опитал съм се да заложа на експертизата, за това съм се спрял на хора, които са доказани професионалисти в своята област“, посочи земеделският министър.

 

Очаква се към екипа на проф. Бозуков да се присъединят още двама заместници. „Стремим се да търсим за тези постове хора, експерти, които да са честни и отговорни. В момента е доста трудно да намерим конкретните специалисти . Но имаме вече визия по въпроса“, увери министърът.

 

Проф. Бозуков очерта и основния приоритет на екипа през следващите два месеца – нормалното функциониране на сектора и връщането на доверието на земеделците и гражданите към институцията и всички структури на системата.

 

Относно една от най-коментираните теми в последните дни, министър Бозуков заяви, че се предвижда приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. да бъде удължен до месец септември.

 

„Исканията на бранша по тази тема са разнопосочни. С удължаването на приема ще се даде възможност на всички производители да участват в нея“, каза проф. Бозуков. Той поясни, че ограничението от 36 месеца, което затруднява подаването на заявления от млади или новоформирани ферми и фермери, не е проблемно, тъй като те могат да кандидатстват по подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ и 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ и няма да останат без възможности за подпомагане.

Министър Бозуков съобщи още, че в края на месец юни тази година се предвижда да стартира и приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР. Проектни предложения ще се подават до месец ноември.

 

„Това ще даде период между двете мерки – между приключването на приема по едната и приключването на другата, от около 2 месеца. Този период вече е облекчен откъм земеделски дейности и хората ще имат възможност да кандидатстват и по тази мярка“, каза още той. Основните плащания към земеделците по данни на Държавен фонд „Земеделие“ са извършени. Проф. Бозуков коментира и проблема с пчелите у нас, като заяви , че ще бъде създаден експертен съвет за пчелите към Селскостопанска академия, в който ще бъдат включени експерти от научната общност, бранша и министерството. Целта му ще е да се решават неотложните за пчеларите и сектора въпроси.

 

Земеделският министър подчерта, че към момента няма сериозни кадрови промени. Единствено Изпълнителна агенция по горите е с нов изпълнителен директор от вчера. Александър Дунчев пое поста от инж. Мирослав Маринов, който е назначен за заместник-директор, както и вр. и.д. директор на Югоизточното държавно предприятие.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм