18.04.2024


Новини

Всички новини

21.08.2020 г.

4 извънредни мерки са осигурени за гроздо и винопроизводителите през настоящата година

4 извънредни мерки са осигурени за гроздо и винопроизводителите през настоящата година. За първи път гроздопроизводители могат да кандидатстват и по de minimis. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща с представители на лозаро- винарския сектор в гр. Поморие, инициирана от лозарите и винарите от регион Югоизточна България, съвместно с членовете на "Бургаска Южночерноморска" Регонална лозаро-винарска камара. Тя поясни, че гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ от 250 лв./хектар, като приемът ще продължи до 2-ри септември 2020 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

„Извънредна мярка COVID от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., по предложение на България и с подкрепа на страните членки, измени регламента на ЕС и даде възможност да бъдат заделени 2% от Програмата за обезщетение на земеделските производители, в това число и гроздопроизводителите“, допълни зам.-министърът. Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 1 хектар, където помощта, която ще получат е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара - ще получат 13 500 лв. на стопанство.

Зам.-министър Василева, припомни, че вчера стартираха и двата приема и по извънредната мярка по ПРСР, и по de minimis със срокове до края на месец септември за изплащане на средствата от страна на ДФ „Земеделие“. „В рамките на един месец има прием, обработка и изплащане. Целта е максимално бързо парите да стигнат към земеделските производители“, категорична бе тя.

Д-р Лозана Василева уточни, че тази година, заради извънредната ситуация с пандемията, бяха разработени две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Едната е за събиране на реколта на зелено, където приемът е приключил. За бране на зелено на гроздопроизводителите вече са изплатени малко над 1,5 млн. лв. за площ 544 хектара. Тя каза, че това е кризисна мярка, когато има стагнация на пазара, това е начин да се ограничи предлаганото грозде. Мярката беше разработена по искане на бранша, като се осигури възможно по-висока ставка от 303 лв. на дка.

Другата кризисна мярка, която е в помощ на винопроизводителите е за кризисно съхранение на вино. Там  също приемът приключи и след края на проверките, ще бъдат изплатен бюджетът по мярката до 5 млн. лв. Зам.-министърът уточни, че в област Бургас, са се възползвали 8 винопроизводители и се очаква да получат около 1,5 млн. лв. за съхранение на вино, което нямат възможност да реализират, поради ограничения пазар.

Д-р Лозана Василева обърна внимание, че представителите на бранша трябва да вземат активно участие в разработване на мерките за новия програмен период. Тя призова и за изпращане на становища по проекта за Наръчника за земеделските практики от полза за климата и околната среда.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза пред присъстващите, че всички предложения, които са обсъждани на среща миналата година с тях са факт. „Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка “Бране на зелено”, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите“, посочи той. По думите му,  държавната власт не може да се намеси в ценообразуването, нито да дава пряка държавна помощ.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм