28.03.2024


Новини

Всички новини

29.06.2020 г.

От 1 юли започва прием по училищните схеми за учебната 2020/2021 г.

Кандидатите по двете европейски схеми „Училищен плод" и „Училищно мляко" могат да подават заявления за одобрение за учебната 2020/2021 година от 1 до 31 юли 2020 г. Документи се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по седалище и адрес на управление на заявителя. Формулярите за кандидатстване са по утвърден от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ образец и са публикувани на електронната страница на ДФ „Земеделие“.

Децата в училищата и детските градини ще получават до 50 доставки по схемата „Училищен плод“ и до 50 по схемата „Училищно мляко“. За първи път през новата учебна година на подрастващите ще могат да се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и продукти, добити по биологичен път. За първа година освен продуктите по двете училищни програми, се дава възможност в учебните заведения да се доставя и пчелен мед. Новостите са разписани в последните изменения на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, обнародвана на 19.06.2020 г.

Право на участие в европейските схеми имат учебни заведения, производители на плодове и зеленчуци, производители на мляко и млечни продукти, организации на плодове и зеленчуци, групи производители на плодове и зеленчуци, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, както и общини. Учебните заведения могат да участват във всяка от схемите самостоятелно, като изберат и заявител по тях.

През изминалата учебна 2019/2020 г. по двете схеми бяха обхванати над 420 000 деца, които посещават повече от 3 200 учебни заведения в цялата страна. От доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от ЕС и се прилагат от почти всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от І до IV клас включително, които посещават държавните, общинските и частните училища и детски градини.

Припомняме, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в подрастващите - да консумират пресни български плодове и зеленчуци, както и качествени млечни и пчелни продукти, родно производство. С измененията в Наредбата за прилагане на училищните схеми се цели стимулиране на родното производство. Най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени от български производители. 

Прилагането на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм