20.04.2024


Новини

Всички новини

03.12.2019 г.

Грижата за околната среда и климата е във фокуса на новата ОСП

Една от основните цели на ОСП 2021-2027 г. е грижата  за околната среда и климата. Това стана ясно по време на официалното представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, изготвен от Аграрния университет в Пловдив. Това е вторият анализ, необходим за подготовката на Стратегическия план за новата ОСП. На представянето му пред бранша и заинтересованите страни в Аграрния университет в Пловдив присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, ръководителят на координационна група за изготвяне на Стратегически план за ОСП към МЗХГ Мария Христова и Георги Ралчев,  служител от Постоянното представителство на България в Брюксел, както и експерти и директори на дирекции от Министерството.

Проф. д-р Владислав Попов, ръководител на експертната група, изготвила анализа,  представи данните по специфичните цели, заложени в регламента за новата ОСП, отнасящи се до околна среда и климат. Сред тях са приносът за смекчаване на последиците от изменението на климата и за адаптация към него, както и за устойчивата енергия, насърчаване на устойчиво развитие и ефективно управление на природните ресурси като вода, почва и въздух. Друга цел е защита на биоразнообразието, подобряване на екосистемните услуги и опазване на местообитанията и ландшафта, както и устойчиво горско стопанство.

По време на представянето стана ясно, че сред основните теми на дебат сред държавите-членки е и новата зелена архитектура. В стратегическите си планове те трябва да включат система от условия, при която се налага изисквания за земеделските производители, които получават директни плащания - т.нар. условност. Държавите-членки трябва да гарантират, че всички земеделски площи, включително земята, която вече не се използва за производствени цели, се поддържат в добро екологично състояние. Предварителните условия са разписани като неразделна част от бъдещата рамка на ОСП и компилират в себе си досега прилаганите „зелени изисквания“ и системата за кръстосано съответствие  изградена от стандарти и изисквания.

Ангажимент на страната ни е да създаде доброволни еко-схеми за земеделските производители, които трябва да бъдат напълно координирани с други интервенции и да са научно обосновани. Те трябва да  включват стимули и възнаграждения за предоставяне на обществени ползи чрез селскостопански практики, благоприятни за околната среда и климата или като компенсация за въвеждането на тези практики. Еко-схемите и ангажиментите за управление трябва да надхвърлят задължителните изисквания, които вече са предписани от системата за условност.

На събитието активно участие взеха и асоциациите от земеделския бранш. Те представиха добри земеделски екологични практики, които са свързани с по-устойчиво екологосъобразно земеделие за всеки от секторите на селското стопанство.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

Адрес: гр. Хасково 6300

пл. Свобода  5 ет. 3 ст. 80

тел./факс (038) 664916 

 e-mail:

ODZG_Haskovo@mzh.government.bg

 

РАБОТНО ВРЕМЕ
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО
ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК
от 08:00 - 18:30
ЦАО  без прекъсване
от 08:00 - 18:30
Координати: 41.93309,25.55688

БАНКОВИ СМЕТКИ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО

БУЛСТАТ на
ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" - ХАСКОВО:
 175810784



ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ




ИЗП
ЦОФК
Слой ФБл
Слой ПДП и ПЗП
Регистрация на ЗС
Въпроси и отговори

Сектори
Сектор Гори
Сектор Зърно
Сектор Тютюн
Сектор Рибарство
Сектор Растениевъдство
Сектор Животновъдство
Биологично производство

ПОК


ИСАС
Анкета за земеделска статистика
Икономически и пазарни анализи


СЕУ на ДФЗ

Новини от ДФЗ

Декларирани КИ по ДП

Протоколи от УС на ДФЗ

Сигнал за пожари към ДФЗ

Одобрена кадастрална карта

Регистър на географските имена

Одобрени КК и регистри за област Хасково

Регистър на Маслодайната роза
Публични регистри на МЗм