29.03.2024

Всички новини

02.06.2022 г.

Министър Иванов: В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени

„В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени“. Това каза пред медиите след заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието д-р Иван Иванов във връзка с падналата вчера градушка в Садово.

Министърът увери, че Държавен фонд „Земеделие“ разполага тази година с 5 млн. лв., с които да обезщетява за пропаднала продукция по линията за държавна помощ за подкрепа за пострадали от неблагоприятни климатични явления.

Той припомни, че земеделското министерство има методика за обезщетяване на стопани със 100% пропаднали площи, като на базата на протоколите ще се разработи механизъм да се обезщетят и стопаните, които са претърпели щети в по-малък размер.

„Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите  по методика, която работи от години“, каза д-р Иванов.

Днес експерти от Министерството на земеделието се срещнаха със земеделци от Садово, за да разяснят на място действията, които трябва да предприемат стопаните, за да получат обезщетения за падналата градушка.

„Министерството на земеделието предприема бързи действия в помощ на стопаните, чиито площи пострадаха от градушка. Започва описването на щетите върху реколтата на база подадените заявления от земеделските производители“, посочи Николай Маринов, директор на дирекция "Земеделие и регионална политика" в МЗм.

Той призова производителите да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за създаване на досиета на засегнатите имоти, заедно с експертите от областната дирекция „Земеделие“. Николай Маринов увери земеделците, че във всяко едно засегнато от градушката населено място ще има представител на земеделското министерство, който да приема заявленията.

Производителите поставиха множество въпроси на срещата, включително кога ще започне огледът на пострадалите площи и какво ще бъде подпомагането на декар и култура.

Експертите припомниха, че размерът на обезщетението се определя с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, след като се съберат данни за пропадналите от неблагоприятни метеорологични събития площи в цялата страна на базата на технологични карти, създадени от САПИ. Ако площите не са застраховани, размерът на подпомагането се намалява с 50%.

Николай Маринов припомни, че всяка година държавата определя бюджет, за да поеме до 65% от стойността на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година, като за тази година за целта са предвидени 3,5 млн. лв. Той допълни, че земеделските производители имат право и на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, с годишен бюджет от 100 млн. лв.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

      
АДРЕС:
ул. "Цар Иван Шишман " №8
гр.Бургас 8000

тел. 056/84 43 03



Работно време: 

Понеделник до петък 

от 9.00ч до 17.30ч.

Звено за административни услуги: 

Понеделник до петък 

от 9.00ч. до 17.30ч.

__________________

Електронни услуги предоставяни от ОД "Земеделие" Бургас

__________________

____________________ 

____________________

Документи за регистрация/пререгистрация на земеделски стопани




Преброяване на земеделските стопанства в област Бургас

____________________

 


ОБЛАСТНА ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО - БУРГАС

_______________________


ПОЛЗВАНЕ НА ЗЕМИ ОТ ДПФ

РЕГИСТРАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКА И ГОРСКА ТЕХНИКА




_________________________

СИСТЕМА ЗА ИНДИВИДУАЛНА СПРАВКА ЗА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ

_________________________


Сигнали за корупция

0800 20 200


Антикорупция


Противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество


Български 
държавни институции


Неправителствени
организации