19.04.2024

Всички новини

29.04.2022 г.

Министър Иван Иванов: Целта ни е възможно най-голяма подкрепа за земеделските производители

„Целта ни е възможно най-голяма подкрепа за земеделските производители“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред bTV. „По сметките на земеделските производители ритмично постъпват средства“, каза министърът във връзка с директните плащания.

Той припомни, че всяка държавна помощ трябва да бъде нотифицирана от Европейската комисия (ЕК). Аграрният министър допълни, че Комисията вече е предоставила временна рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна.

За предвидените 143,5 млн. лв. по Ковид помощта министър Иванов посочи, че приемът вече е започнал.

Той изтъкна, че от предложените от ЕК 500 млн. евро извънредна подкрепа за всички държави-членки България ще получи 10,5 млн. евро с възможност за допълнителни 200% над тази сума, осигурени от националния бюджет.

Аграрният министър обяви, че Министерството на земеделието ще защити пред Министерството на финансите увеличаването на помощта с тези 200%, така че да се осигури допълнително подпомагане за животновъди и растениевъди.

Министър Иванов припомни, че заедно с 14 страни членки България поиска да бъдат отпуснати до 5% от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за подпомагане на земеделските производители заради последствията от войната в Украйна.

„Трябва да търсим вариант за подкрепа на свиневъди и птицевъди по линия на хуманното отношение към животните“, каза д-р Иван Иванов.

За планираното изкупуване на зърно с цел осигуряване на продоволствена сигурност той коментира, че Министерството на земеделието е извършило необходимата организация и е създадена работна група с представители на Министерството, НАП, ДАНС и МВР, за да има максимална прозрачност в този процес.

„Получихме 1,1 млрд. лв. от Министерството на финансите по специална сметка. В момента текат законови процедури, които следва да бъдат спазени, като увеличаване на капитала на дружеството, избрано с решение на Министерски съвет – „Врана“ ЕАД, и вписването на увеличението от Агенцията по вписванията“, заяви министър Иванов. По думите му след като вписването вече е факт, изкупуването може да започне в най-кратки срокове.

По повод контрола върху качеството на храните на българския пазар министър Иванов припомни, че в коалиционното споразумение е предвидено Българската агенция по безопасност (БАБХ) да излезе от МЗм и в момента върви реформа в Агенцията. По думите му това се прави именно с цел засилване на контрола.

„На границата текат проверки на всички институции, тъй като там са допускани много сериозни нарушения. По този начин гарантираме и реализацията на продукция, която нашите земеделски производители произвеждат на територията на България“, заяви в заключение министърът на земеделието.


Facebook Twitter DZone It! Digg It! StumbleUpon Technorati Del.icio.us NewsVine Reddit Blinklist Add diigo bookmark

      
АДРЕС:
ул. "Цар Иван Шишман " №8
гр.Бургас 8000

тел. 056/84 43 03



Работно време: 

Понеделник до петък 

от 9.00ч до 17.30ч.

Звено за административни услуги: 

Понеделник до петък 

от 9.00ч. до 17.30ч.

__________________

Електронни услуги предоставяни от ОД "Земеделие" Бургас

__________________

____________________ 

____________________

Документи за регистрация/пререгистрация на земеделски стопани




Преброяване на земеделските стопанства в област Бургас

____________________

 


ОБЛАСТНА ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО - БУРГАС

_______________________


ПОЛЗВАНЕ НА ЗЕМИ ОТ ДПФ

РЕГИСТРАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКА И ГОРСКА ТЕХНИКА




_________________________

СИСТЕМА ЗА ИНДИВИДУАЛНА СПРАВКА ЗА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ

_________________________


Сигнали за корупция

0800 20 200


Антикорупция


Противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество


Български 
държавни институции


Неправителствени
организации