Върни се горе

Животновъдството у нас има нужда от допълнителен финансов ресурс. В тази връзка в новата ОСП 2023-2027 г. се предвижда значително увеличаване на средствата за агроекология. Това  е финансов ресурс, който може да бъде насочен към животновъдството у нас, с цел то да бъде по-конкурентоспособно. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков по време  на уебинар на тема: „Намаляване на емисиите от парниковите газове в млечното говедовъдство“. Домакин на събитието бе Министерство на земеделието, храните и горите.

 

Заместник-министър Неделков посочи, че за първи път е повдигната темата за ограничаване на парниковите ефекти в животновъдството у нас. „В селското ни стопанство не е въведен към момента подход за намаляването на тези ефекти. Секторът трябва да се развива, съобразно новите условия. Поголовието от животни се увеличава, но същевременно е необходимо да се ограничи въздействието на метана", каза той. Според него, намаляването на емисиите не зависи от поголовието, а от храненето на животните.

 

“По този начин поставяме основите на един бъдещ сериозен ангажимент на страната ни за увеличаване на поголовието и продуктивността, но същевременно с намаляващи емисии на парникови газове. Считам, че повдигането на конкретния въпрос е от изключително значение за европейското развитие на сектора и по-конкретно говедовъдство в България“, заяви заместник-министър Неделков.

 

Основни акценти в срещата бяха мисията за иновации в селското стопанство по отношение на климата, представена от г-жа Кирстен Луксбахер, земеделски съветник на Департамента по земеделие на САЩ в Посолството на САЩ в Берлин, Германия, както и жизнеспособната стратегия за намаляване на метана. 

 

Министърът на земеделието, храните и горите  проф. д-р Христо Бозуков поздрави участниците в събитието и заяви, че вярва в навременните решения от проведената дискусия. Той отбеляза, че тематичният ракурс е важен и актуален с оглед съвременните стандарти в животновъдството.

 

Участие в срещата взеха още изтъкнатият професор по хранене на животни Александър Христов от Щатския университет на Пенсилвания, САЩ и д-р Аудино  Мелгар  Морено от Земеделския институт за иновации на Панама, които изнесоха презентации по темата. В дискусията се включиха и представители на говедовъдните организации в страната.

 

 

Сподели в: