Върни се горе

„България се присъедини към страните, които искат да се запази бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП).  Въпреки подкрепата на страни като Германия и Франция, решението, което трябва да се вземе няма да е лесно, защото трябва да се намерят средства“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с Михаел Щюбген, парламентарен държавен секретар към Министерството на земеделието на Германия и народен представител в Бундестага.


По време на срещата, двамата се обединиха, че са необходими повече мерки за опростяване на ОСП.


Министърът повдигна въпроса и за обвързаните с производство плащания. По думите му, те в никакъв случай не бива да бъдат намалявани. Той разясни колко са важни за българските животновъди и производители на плодове и зеленчуци, като подчерта, че всяко намаляване поставя сектора пред сериозен риск.


Михаел Щюбген коментира, че позицията на Германия за ограничаване на обвързаната подкрепа е свързана с опасенията, че тя влияе негативно на конкуренцията, но подчерта, че разбира българската позиция и изрази увереност, че ще се стигне до компромисно решение.


Относно тавана на директните плащания, Порожанов припомни, че България е една от малкото страни, в Съюза която го прилага през настоящия програмен период. По думите му таваните трябва да бъдат обосновани и аналитично структурирани.  България е с директно плащане на ха под средното за ЕС, а предложените мерки за външно  сближаване (конвергенция) на този етап са доста символични,  заяви още Порожанов.

 

Сподели в: