Върни се горе

Повече от 20 родни биопроизводители представиха продуктите си на жителите и гостите на Варна, по време на организирания от Министерство на земеделието, храните и горите пазар. Посетителите на изложението имаха възможност да дегустират и да си закупят органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Представените продукти са от доказани български производители, които са подкрепени от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г).

 

Показател за сериозния интерес към развитието на българското био производство е факта, че за последните 10 години броят на биооператорите се е увеличил 20 пъти. Това заяви Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗм, при откриването на събитието, което се проведе в Морската градина на Варна. Тя посочи, че през 2008 г. броят на биологичните производители е бил едва 311, докато към 2018 г. техният брой е 6 600. "В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 "Биологично земеделие", повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР."


Кулинарната демонстрация, която се проведе в рамките на пазара, бе водена от Ути Бъчваров, който демонстрира предимствата на родните биопродукти. Гостите на събитието имаха възможност да опитат и от специално приготвените миди с ориз и дивисил по Варненски.

Сподели в: